Karotenoidy - przeciwutleniacze na lato

Żółtą i pomarańczową barwę owoce i warzywa zawdzięczają KAROTENOIDOM – barwnikom roślinnym pełniącym nieocenioną rolę w ochronie naszego zdrowia.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Karotenoidy - przeciwutleniacze na lato

Karotenoidy jako przeciwutleniacze chronią rośliny przed szkodliwym działaniem promieni UV. Podobną, ochronną rolę pełnią także w organizmie człowieka, szczególnie latem gdy jesteśmy narażeni na większe napromieniowanie słoneczne.

DLA KOGO ŻÓŁTY...

Wszyscy, którzy żyją w dużych zadymionych miastach…
Karotenoidy to naturalne przeciwutleniacze, mają zdolność wymiatania wolnych rodników, powstających w naszym otoczeniu np. w skażonym powietrzu, dymie papierosowym, wysoko przetworzonej żywności lub na skutek promieniowania słonecznego.
Wszyscy, którzy chcą zachować urodę…
Ludzie, których ścianki komórek są „wypchane karotenoidami” zachowują młodość o wiele dłużej niż ci, u których koncentracja karotenoidów jest słabsza. Niedobór witaminy A objawia się gorszym wyglądem włosów, paznokci oraz skóry.
Wszyscy, którzy chcą zachować dobry wzrok…
Witamina A, której źródłem są karotenoidy, jest niezbędna w procesie widzenia ponieważ wchodzi w skład rodopsyny – światłoczułego barwnika siatkówki oka.
Wszyscy, którzy chcą rosnąć zdrowo…
Witamina A, której źródłem są karotenoidy, współdziała z hormonem wzrostu. Jej brak może spowodować zahamowanie wzrostu dziecka. Nie bez powodu pierwszy pokarm matki to siara – jej silnie żółte zabarwienie to efekt dużej koncentracji karotenoidów.

GDZIE GO SZUKAĆ...

 W marchewce
 W pomidorach
 W pomarańczach

KAROTENOIDY podobnie jak inne fitoskładniki nie mogą być gromadzone w organizmie człowieka, dlatego powinny być systematycznie dostarczane wraz z pożywieniem. W ciągu całego roku możemy dostać świeże marchewki i pomidory. Jednak nie zawsze mamy czas żeby je odpowiednio przygotować do spożycia. Dlatego, warto sięgać po soki owocowe wyprodukowane na bazie owoców i warzyw będących najcenniejszym źródłem karotenoidów.

DLACZEGO WARTO WYBRAĆ SOK...

 Soki z cząstkami owoców, przecierowe i mętne, w przeciwieństwie do soków klarownych są bogatym źródłem karotenoidów. Karotenoidy jako związki nierozpuszczalne w wodzie są usuwane w produkcji soków klarowanych.

 Karotenoidy występujące w soku są łatwo dostępne w ciągu całego roku, w każdej chwili możemy korzystać z ich mocy, bez potrzeby poszukiwania, mycia lub obierania owoców i warzyw

 Soki i nektary, wyprodukowane na bazie owoców i warzyw bogatych w karotenoidy warto pić o każdej porze dnia a szczególnie gdy jesteśmy narażeni na stresy, promieniowanie słoneczne i pracujemy przy komputerze


W ofercie Cappy dostępne są doskonałe napoje: Sok pomarańczowy z naturalnym miąższem, 100% sok pomarańczowy, sok pomidorowy, napój morelowo – jabłkowo – marchwiowy z dodatkiem witamin C i E. W dwóch rodzajach opakowań – 1L oraz 0,33L- został zamknięty słodki smak i aromat owoców, które dojrzewały podczas najsłoneczniejszych dni.

Sugerowana cena produktów:
1l – od 3,49 do 4,69 zł
0,33l – 2,39 zł