1. Rozpoczynamy od znalezienia odpowiedniego przepisu na ciasto oraz farszu na pierogi, następnie przygotowujemy odpowiednie proporcje składników
2 Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz ewentualnie jajko i wlewając powoli wodę, wyrabiamy ciasto, aż stanie się miękkie, lśniące i nie będzie się lepić do ręki
3. dzielimy ciasto na 3-4 części i przykrywamy serwetą lub miseczką, żeby nie wysychało. Kolejno każdą z części ciasta wałkujemy na prostokątny płat grubości 2 mm, podsypując blat lub stolnicę niewielką ilościa mąki
4. Szklanką lub foremką wykrawamy z ciasta krązki o średnicy 6-7 cm. Skrawki ciasta zbieramy i dołączamy do nierozwałkowanego kawałka.
5. Pośrodku każdego krążka układamy farsz, uważając, aby nie znalazł się na brzegu ciasta, gdyż utrudni to zlepienie pierogów. Składamy ciasto na pół, ugniatamy farsz palcem i naciągamy ciasto brzegami do siebie.
6. Mocno zlepiamy brzegi pierogów. Zlepione pierogi trzymamy nakryte serwetką do momentu gotowania. W czasie lepienia pierogów gotujemy w dużym garnku wodę, do której możemy dodać łyżkę oleju.
7. Partiami wrzucamy pierogi do wrzątku, mieszamy , gotujemy 2 min. od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i kładziemy do miski ze sklarowanym masłem, co zapobiegnie sklejaniu się stygnących pierogów.
2 Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól oraz ewentualnie jajko i wlewając powoli wodę, wyrabiamy ciasto, aż stanie się miękkie, lśniące i nie będzie się lepić do ręki
3. dzielimy ciasto na 3-4 części i przykrywamy serwetą lub miseczką, żeby nie wysychało. Kolejno każdą z części ciasta wałkujemy na prostokątny płat grubości 2 mm, podsypując blat lub stolnicę niewielką ilościa mąki
4. Szklanką lub foremką wykrawamy z ciasta krązki o średnicy 6-7 cm. Skrawki ciasta zbieramy i dołączamy do nierozwałkowanego kawałka.
5. Pośrodku każdego krążka układamy farsz, uważając, aby nie znalazł się na brzegu ciasta, gdyż utrudni to zlepienie pierogów. Składamy ciasto na pół, ugniatamy farsz palcem i naciągamy ciasto brzegami do siebie.
6. Mocno zlepiamy brzegi pierogów. Zlepione pierogi trzymamy nakryte serwetką do momentu gotowania. W czasie lepienia pierogów gotujemy w dużym garnku wodę, do której możemy dodać łyżkę oleju.
7. Partiami wrzucamy pierogi do wrzątku, mieszamy , gotujemy 2 min. od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy i kładziemy do miski ze sklarowanym masłem, co zapobiegnie sklejaniu się stygnących pierogów.