Kasia i Kurt robią doskonały rostbef

Mistrz kuchni Kurt Scheller postanowił nauczyć Kasię Cichopek-Hakiel sekretu idealnego rostbefu. Zobacz jak sobie poradziła.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Kasia i Kurt robią doskonały rostbef
Przygotowanie rostbefu wymaga wielkiej wprawy? Nie! Kurt Scheller pokazał Kasi Cichopek-Hakiel, jak krok po kroku przyrządzić to wykwintne danie.

Z wołowiną świetnie się komponują podsmażone na maśle ziemniaki i zblanszowana brukselka.

Składniki:

- 600 g rostbefu
- 2 pomidory
- 2 ziemniaki
- 300 g brukselki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 cebuli
- pieprz cytrynowy




Przygotowanie:

1. Mięso oprószone pieprzem i pomidory obsmażyłam na oliwie (Czemu? Jeśli mięso przed pieczeniem zostanie krótko obsmażone na patelni, będzie kruche i soczyste. Ta sztuczka kucharzy, którą Kurt Scheller zdradził Kasi, sprawdza się nie tylko przy rostbefie.) Potem i wołowinę i warzywa włożyłam do żaroodpornego naczynia.

2. Naczynie włożyłam na 20 minut do rozgrzanego do 190°C piekarnika. Pokrojone ziemniaki gotowałam 3 minuty, potem podsmażyłam na maśle.

3.Brukselkę pokroiłam na ćwiartki, wrzuciłam na 3 minuty do wrzątku, by była chrupiąca. Potem zeszkliłam na maśle posiekaną cebulę.

4. Do cebuli dodałam brukselkę, Oprószyłam solą i pieprzem. Gotowe warzywa ułożyłam na talerzu, na nich plastry mięsa i posypałam pieprzem cytrynowym.



 


Źródło: Party