
Przygotowanie rostbefu wymaga wielkiej wprawy? Nie! Kurt Scheller pokazał Kasi Cichopek-Hakiel, jak krok po kroku przyrządzić to wykwintne danie.
Z wołowiną świetnie się komponują podsmażone na maśle ziemniaki i zblanszowana brukselka.
Składniki:
- 600 g rostbefu
- 2 pomidory
- 2 ziemniaki
- 300 g brukselki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 cebuli
- pieprz cytrynowy


Przygotowanie:
1. Mięso oprószone pieprzem i pomidory obsmażyłam na oliwie (Czemu? Jeśli mięso przed pieczeniem zostanie krótko obsmażone na patelni, będzie kruche i soczyste. Ta sztuczka kucharzy, którą Kurt Scheller zdradził Kasi, sprawdza się nie tylko przy rostbefie.) Potem i wołowinę i warzywa włożyłam do żaroodpornego naczynia.
2. Naczynie włożyłam na 20 minut do rozgrzanego do 190°C piekarnika. Pokrojone ziemniaki gotowałam 3 minuty, potem podsmażyłam na maśle.
3.Brukselkę pokroiłam na ćwiartki, wrzuciłam na 3 minuty do wrzątku, by była chrupiąca. Potem zeszkliłam na maśle posiekaną cebulę.
4. Do cebuli dodałam brukselkę, Oprószyłam solą i pieprzem. Gotowe warzywa ułożyłam na talerzu, na nich plastry mięsa i posypałam pieprzem cytrynowym.
Źródło: Party
Z wołowiną świetnie się komponują podsmażone na maśle ziemniaki i zblanszowana brukselka.
Składniki:
- 600 g rostbefu
- 2 pomidory
- 2 ziemniaki
- 300 g brukselki
- sól
- świeżo mielony pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki masła
- 1 cebuli
- pieprz cytrynowy


Przygotowanie:
1. Mięso oprószone pieprzem i pomidory obsmażyłam na oliwie (Czemu? Jeśli mięso przed pieczeniem zostanie krótko obsmażone na patelni, będzie kruche i soczyste. Ta sztuczka kucharzy, którą Kurt Scheller zdradził Kasi, sprawdza się nie tylko przy rostbefie.) Potem i wołowinę i warzywa włożyłam do żaroodpornego naczynia.
2. Naczynie włożyłam na 20 minut do rozgrzanego do 190°C piekarnika. Pokrojone ziemniaki gotowałam 3 minuty, potem podsmażyłam na maśle.
3.Brukselkę pokroiłam na ćwiartki, wrzuciłam na 3 minuty do wrzątku, by była chrupiąca. Potem zeszkliłam na maśle posiekaną cebulę.
4. Do cebuli dodałam brukselkę, Oprószyłam solą i pieprzem. Gotowe warzywa ułożyłam na talerzu, na nich plastry mięsa i posypałam pieprzem cytrynowym.

Źródło: Party