Ryba pieczona w niskiej temperaturze (75 st.C) na pewno będzie soczysta. To trik kucharzy, który Kurt zdradził Kasi na tej lekcji gotowania.
Przepis na Łososia z krewetkami
Składniki:
- 120 g fileta z łososia (na osobę)
- 120 g kapusty włoskiej (na osobę)
- kilka surowych krewetek
- 4 ziemniaki
- 100 ml śmietany 36%
- gałka muszkatołowa
- liść laurowy
- pieprz
- sól morska
- oliwa extra virgin
Przygotowanie:
1.Doprawiłam łososia solą, oliwą i liściem laurowym. Wstawiłam na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 75?C. Posiekałam kapustę.
2. Z ziemniaków wycięłam specjalną łyżką kulki. Na kilka minut wrzuciłam je do osolonego wrzątku. Obrałam krewetki.
3. Udusiłam w śmietanie kapustę, aż stała się miękka. Doprawiłam ją solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
4. Podsmażyłam ziemniaki na złoty kolor. Dodałam do nich krewetki. Gdy stały się różowe, wyłożyłam wszystkie składniki dania na talerz.
Źródło: Party