Składniki:
- 20 liści kapusty
- 1,5 szkl. kaszy gryczanej
- 3 szkl. wody
- łyżka masła
- 2 cebule
- 20 dag suszonych grzybów
- olej
- jajko
- sól
- pieprz
- 2 l rosołu warzywnego
Sposób wykonania:
1. W rondelku zagotuj wodę z masłem i szczyptą soli. Dodaj kaszę i ugotuj na sypko.
2. Uprzednio namoczone grzyby drobno posiekaj razem z cebulą i podsmaż na oliwie. Wymieszaj z kaszą i ostudź. Następnie dodaj jajko i dopraw masę solą i pieprzem.
3. Porcję farszu nakładaj na liście kapusty. Zwiń w gołąbki i ułóż na dnie garnka. Zalej gorącym rosołem i gotuj do miękkości. Aby wywar był bardziej aromatyczny, możesz też dodać kilka suszonych grzybów.
Przepis pochodzi z magazynu: Party - Życie gwiazd!
rozmarzona.marzena