W grudniu przyznajemy dodatkowe 20 wirtuali przepisom na świątecznie dekorowane pierniczki, rybę po grecku, sałatki śledziowe, serniki, makowce, ryby w galarecie i wigilijną zupę grzybową. Pamiętaj: przepis, który chcesz dodać do kategorii promowanej powinien zawierać przynajmniej 3 zdjęcia! Dwa z nich powinny przedstawiać etapy przygotowania, trzecie - gotowe danie. Do kategorii promowanej nie zaliczymy przepisów uznanych przez moderatorów za zbyt proste.
Do kategorii promowanej zaliczane będą:
PIERNIKI, PIERNICZKI I MAKOWCE
Do kategorii promowanej zostaną zaliczone przepisy na te świąteczne ciasta, których autorzy zadbają o bożonarodzeniową dekorację. Zachęcamy do robienia ozdób jadalnych, jednak wspaniałą aranżację uzyskasz też na wiele innych sposobów - to może być na przykład choinka w tle - słowem wszystko to, co kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.
Uwaga: przygotowując piernik lub inne ciasto nie korzystaj z gotowych mieszanek. Pamiętaj, że ciasto piernikowe posiada całą gamę przypraw oraz miód. Nie zastąpi tego łyżka "przyprawy do piernika". Niech bożonarodzeniowe ciasta pachną intensywnie i dobrze smakują!
NAGRODA SPECJALNA
SERNIKI I MIODOWNIKI
Promujemy świąteczne miodowniki i serniki, dodatkowe punkty przyznamy także przepisom na słynne seromakowce. Do kategorii promowanej nie zostaną zaliczone serniki na zimno. Pamiętaj o świątecznej aranżacji swojego wypieku.
ZUPA RYBNA I ZUPA GRZYBOWA
W niektórych regionach Polski na Wigilię podaje się czerwony barszcz z uszkami z grzybowym farszem, zaś w innych wigilijną zupę grzybową lub właśnie zupę rybną. Dodatkowe wirtuale otrzymają przepisy bez dodatku wywaru mięsnego lub mięsa (poza rybami oczywiście). Nie zaakceptujemy także przepisów, które wśród składników będą miały popularne kostki rosołowe. Niech za smak odpowiadają ryby, grzyby lub przyprawy!
RYBY W GALARECIE
Karp królewski to prawdziwy król wigilijnego stołu! Przygotowany w galarecie nie tylko świetnie wygląda, lecz także doskonale smakuje. Promujemy nie tylko przepisy na karpia w galarecie - doceniamy także inne gatunki ryb!
RYBA PO GRECKU
Ten świąteczny przysmak w okresie Bożego Narodzenia króluje na wielu stołach. Jeśli potrzebujesz podpowiedzi, jaki gatunek ryby wybrać, tu znajdziesz inspiracje: jaka ryba do ryby po grecku?
SAŁATKI ŚLEDZIOWE
Punkty otrzymają te przepisy, w których jednym z kluczowych składników jest śledź.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
Kategoria promowana trwa od 1 grudnia do 31 grudnia.
Do kategorii promowanej zaliczane będą:
PIERNIKI, PIERNICZKI I MAKOWCE
Do kategorii promowanej zostaną zaliczone przepisy na te świąteczne ciasta, których autorzy zadbają o bożonarodzeniową dekorację. Zachęcamy do robienia ozdób jadalnych, jednak wspaniałą aranżację uzyskasz też na wiele innych sposobów - to może być na przykład choinka w tle - słowem wszystko to, co kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia.
Uwaga: przygotowując piernik lub inne ciasto nie korzystaj z gotowych mieszanek. Pamiętaj, że ciasto piernikowe posiada całą gamę przypraw oraz miód. Nie zastąpi tego łyżka "przyprawy do piernika". Niech bożonarodzeniowe ciasta pachną intensywnie i dobrze smakują!
NAGRODA SPECJALNA
Wśród przepisów chętnie zobaczymy prawdziwe piernikowe dzieła - budowle, postacie, a może las? Autor najciekawszego projektu i najpiękniejszego wykonania zostanie nagrodzony upominkiem-niespodzianką. Uwaga: nagrodzimy 1 osobę. W Jury znajdą się 2 osoby z redakcji oraz 2 moderatorów. Jeśli wybór okaże się wyjątkowo trudny, o zwycięzcy przesądzi ocena przepisu (warto przyznawać gwiazdki tym przepisom, które Waszym zdaniem zasługują na wyróżnienie).
Pamiętajcie jednak, że większe znaczenie niż sama ocena przepisu ma ilość osób głosujących, dlatego przyznanie przepisowi 1 gwiazdki nie zmniejszy jego szansy na wygraną. Apelujemy, by gwiazdek używać do docenienia czyjejś pracy, a nie w ramach krytyki.
Pamiętajcie jednak, że większe znaczenie niż sama ocena przepisu ma ilość osób głosujących, dlatego przyznanie przepisowi 1 gwiazdki nie zmniejszy jego szansy na wygraną. Apelujemy, by gwiazdek używać do docenienia czyjejś pracy, a nie w ramach krytyki.
SERNIKI I MIODOWNIKI
Promujemy świąteczne miodowniki i serniki, dodatkowe punkty przyznamy także przepisom na słynne seromakowce. Do kategorii promowanej nie zostaną zaliczone serniki na zimno. Pamiętaj o świątecznej aranżacji swojego wypieku.
ZUPA RYBNA I ZUPA GRZYBOWA
W niektórych regionach Polski na Wigilię podaje się czerwony barszcz z uszkami z grzybowym farszem, zaś w innych wigilijną zupę grzybową lub właśnie zupę rybną. Dodatkowe wirtuale otrzymają przepisy bez dodatku wywaru mięsnego lub mięsa (poza rybami oczywiście). Nie zaakceptujemy także przepisów, które wśród składników będą miały popularne kostki rosołowe. Niech za smak odpowiadają ryby, grzyby lub przyprawy!
RYBY W GALARECIE
Karp królewski to prawdziwy król wigilijnego stołu! Przygotowany w galarecie nie tylko świetnie wygląda, lecz także doskonale smakuje. Promujemy nie tylko przepisy na karpia w galarecie - doceniamy także inne gatunki ryb!
RYBA PO GRECKU
Ten świąteczny przysmak w okresie Bożego Narodzenia króluje na wielu stołach. Jeśli potrzebujesz podpowiedzi, jaki gatunek ryby wybrać, tu znajdziesz inspiracje: jaka ryba do ryby po grecku?
SAŁATKI ŚLEDZIOWE
Punkty otrzymają te przepisy, w których jednym z kluczowych składników jest śledź.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, skontaktuj się z moderatorkami (wyślij wiadomość do misia5 lub zbysiowa).
Kategoria promowana trwa od 1 grudnia do 31 grudnia.
BozenaMatuszczyk
Agnieszka Rec
redakcja
jeśli chcecie, by Wasz przepis na pierniczki trafił do kategorii promowanej, koniecznie dodajcie potrzebne przyprawy. Jeśli macie możliwość, utłuczcie w moździerzu, jeśli nie - użyjcie mielonych. Moderatorzy nie będą promować przepisów, w których jedynym "piernikowym" elementem jest dosypana gotowa mieszanka w postaci "przyprawy do piernika". Takie przepisy oczywiście publikujemy, ale nie promujemy.
Co do leżakowania ciasta - prawdziwe piernikowe ciasto musi swoje odleżeć, jednak - ponieważ nie zostało to zaznaczone w zasadach - będziemy promować także te wypiekane od razu.
redakcja
Agnieszka Rec
Droga Redakcjo bardzo pięknie dziękuję za to wyróżnienie :)
Pozdrawiam serdecznie :)