Jaka ryba do ryby po grecku?

Rybę po grecku najlepiej przygotować z białych, chudych ryb morskich. Który gatunek będzie najlepszy? Zobacz, jak smażyć rybę do ryby po grecku i czy ryba musi mieć postać filetów.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jaka ryba do ryby po grecku?
fot. Fotolia
Ryba po grecku to potrawa wigilijna pojawiająca się na wielu stołach w ten wieczór, dlatego warto, by znalazła się na Twojej liście 12 potraw wigilijnych. Świeże, aromatyczne warzywa korzeniowe duszone z sosem pomidorowym oraz smażona ryba to połączenie bardzo smaczne. Możemy przyrządzać ją także na inne wyjątkowe okazje. Ważny w potrawie tej jest prawidłowy dobór rodzaju ryby.


Jaka ryba do ryby po grecku?

  • Do przygotowania warzyw w tym daniu używamy oleju, który zapewnia nam wystarczająco dużo tłuszczu, dlatego dobrym wyborem będą tu ryby chude.
  • Świetnym pomysłem są białe, morskie gatunki. Najczęściej używamy do tej potrawy mintaja, morszczuka, miruny, soli lub dorsza.
  • Pamiętajmy, że ważne jest, by użyć do jej przygotowania filetu. Dodanie dzwonków w którym są ości, będzie bardzo nieodpowiednim rozwiązaniem. Wyszukiwanie ich w kawałkach ryby oblepionych duszonymi warzywami stanowczo zniechęci gości do jej spożywania.

Jak smażyć rybę do ryby po grecku?

  • Rybę przeznaczoną do przygotowania tego dania myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni z dobrze rozgrzanym oleju.
  • Można dodatkowo zanurzyć ją w rozkłóconym jajku i panierować w bułce tartej przed smażeniem.
  • Gotową osączamy papierowymi ręcznikami i przechodzimy do dalszego przygotowywania ryby po grecku.