Ryba po grecku to potrawa wigilijna pojawiająca się na wielu stołach w ten wieczór, dlatego warto, by znalazła się na Twojej liście 12 potraw wigilijnych. Świeże, aromatyczne warzywa korzeniowe duszone z sosem pomidorowym oraz smażona ryba to połączenie bardzo smaczne. Możemy przyrządzać ją także na inne wyjątkowe okazje. Ważny w potrawie tej jest prawidłowy dobór rodzaju ryby.
Jaka ryba do ryby po grecku?
- Do przygotowania warzyw w tym daniu używamy oleju, który zapewnia nam wystarczająco dużo tłuszczu, dlatego dobrym wyborem będą tu ryby chude.
- Świetnym pomysłem są białe, morskie gatunki. Najczęściej używamy do tej potrawy mintaja, morszczuka, miruny, soli lub dorsza.
- Pamiętajmy, że ważne jest, by użyć do jej przygotowania filetu. Dodanie dzwonków w którym są ości, będzie bardzo nieodpowiednim rozwiązaniem. Wyszukiwanie ich w kawałkach ryby oblepionych duszonymi warzywami stanowczo zniechęci gości do jej spożywania.
Jak smażyć rybę do ryby po grecku?
- Rybę przeznaczoną do przygotowania tego dania myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
- Następnie obtaczamy w mące i smażymy na patelni z dobrze rozgrzanym oleju.
- Można dodatkowo zanurzyć ją w rozkłóconym jajku i panierować w bułce tartej przed smażeniem.
- Gotową osączamy papierowymi ręcznikami i przechodzimy do dalszego przygotowywania ryby po grecku.