Zupa grzybowa - ze świeżych czy suszonych grzybów?
Zupa grzybowa to niekwestionowany symbol Wigilii. Wigilijnej zupy grzybowej nie może zabraknąć wśród 12 potraw! Warto ją także przyrządzać w innym niż świątecznym czasie - zwłaszcza w miesiącach jesiennych i zimowych.Świetnie rozgrzewa w chłodne dni, a jej intensywny aromat roznosi się apetycznie po całym domu. Możemy ją przygotować zarówno w sezonie z wykorzystaniem świeżych grzybów, jak i poza nim sięgając po grzyby suszone.
Jak zrobić zupę grzybową z grzybów suszonych?
- Szklankę suszonych grzybów zalej gorącą wodą i odstaw na pół godziny;
- Nie odcedzając gotuj grzyby do aż zmiękną;
- Po ugotowaniu przecedź przez sito, aby pozbyć się niepotrzebnych nieczystości, ale nie wylewaj wody;
- Przygotuj bulion: włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie podsmaż w rondelku razem z olejem i cebulą;
- Dodaj 2 szklanki wody i gotuj do miękkości warzyw;
- Następnie wyjmij warzywa, a do bulionu dodaj grzyby oraz wodę z ich gotowania;
- Całość gotuj jeszcze niecały kwadrans i zabiel niewielką ilością śmietany. Zupę grzybową podawaj z makaronem lub z ziemniakami.