Jak ugotować zupę grzybową?

Suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiany na kwadrans do namoknięcia. Po tym czasie gotujemy je do miękkości, a następnie łączymy z bulionem przygotowanym na bazie włoszczyzny. Zabielamy śmietaną i podajemy z ziemniakami lub makaronem.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak ugotować zupę grzybową?
fot. Adobe stock

Zupa grzybowa - ze świeżych czy suszonych grzybów?

Zupa grzybowa to niekwestionowany symbol Wigilii. Wigilijnej zupy grzybowej nie może zabraknąć wśród 12 potraw! Warto ją także przyrządzać w innym niż świątecznym czasie - zwłaszcza w miesiącach jesiennych i zimowych.

Świetnie rozgrzewa w chłodne dni, a jej intensywny aromat roznosi się apetycznie po całym domu. Możemy ją przygotować zarówno w sezonie z wykorzystaniem świeżych grzybów, jak i poza nim sięgając po grzyby suszone.

Jak zrobić zupę grzybową z grzybów suszonych?

  • Szklankę suszonych grzybów zalej gorącą wodą i odstaw na pół godziny;
  • Nie odcedzając gotuj grzyby do aż zmiękną;
  • Po ugotowaniu przecedź przez sito, aby pozbyć się niepotrzebnych nieczystości, ale nie wylewaj wody;
  • Przygotuj bulion: włoszczyznę umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki, następnie podsmaż w rondelku razem z olejem i cebulą;
  • Dodaj 2 szklanki wody i gotuj do miękkości warzyw;
  • Następnie wyjmij warzywa, a do bulionu dodaj grzyby oraz wodę z ich gotowania;
  • Całość gotuj jeszcze niecały kwadrans i zabiel niewielką ilością śmietany. Zupę grzybową podawaj z makaronem lub z ziemniakami.
Zobacz też inne przepisy na zupę grzybową