Od 1 do 31 sierpnia dodatkowo promujemy - 20 wirtualami - przepisy na dania czyli zupy, chłodniki oraz dania główne a także desery w tym ciasta i ciasteczka z morelami, śliwkami, pomidorami, cukinią oraz przetwory z grzybów i warzyw. Pamiętajcie, że zdobyte wirtuale możecie wymieniać na wybrane przez siebie nagrody! Czekamy na Wasze inspirujące przepisy!
UWAGA! W tym miesiącu nie będą promowane przystawki, przekąski i sałatki oraz galaretki, napoje z wyżej wymienionymi owocami i warzywami.
Zasady przyznawania wirtuali: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowane przepisy (z przynajmniej jednym zdjęciem) na dania i desery z kategorii promowanej na lipiec otrzyma dodatkowo 20 wirtuali.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu do kategorii promowanej trzeba upomnieć się pisząc do misia5 lub zbysiowa.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
Zdjęcie: Fotolia
MORELE
Świeże i dojrzałe morele zawierają sporą ilość witaminy A, są źródłem likopenu, potasu oraz błonnika i pektyn. To owoce niezwykle słodkie. Idealnie przełamują smaki mięs: pieczonej wieprzowiny, polędwiczek czy kotletów schabowych. Pasują również do ciast, ciasteczek i deserów.
ŚLIWKI
Soczyste, jędrne, słodkie śliwki dają wiele kulinarnych możliwości. Doskonale komponują się w daniach głównych, ciastach i deserach. Posiadają też liczne atuty zdrowotne, w postaci witamin i antyoksydantów. Przeciwdziałają starzeniu, pomagają w odchudzaniu, a dzięki zawartej w nich serotoninie poprawiają nastrój.
Zdjęcia: Fotolia
POMIDORY
Intensywnie czerwone, pachnące pomidory to warzywa, z których przygotujemy pyszne zupy, przystawki dania główne, sosy oraz przetwory. Dorodne pomidory są nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe i dietetyczne. W 93% składają się z wody, więc śmiało można je dodawać do wszelkich potraw!
CUKINIA
Cukinia zwana kabaczkiem jest warzywem idealnym. Faszerowana mięsem lub kaszą to świetne danie główne. Delikatnym placuszkom z cukinii lub cukiniowym krążkom na pewno nie oprze się żaden łasuch. Cukinia może być także składnikiem lecza, chłodników i zup. Warzywo to świetnie sprawdza się w roli bazy do przekąsek, takich jak szaszłyki, babeczki i roladki.
PRZETWORY Z GRZYBÓW I WARZYW
Przetwory to jeden z najbardziej znanych sposobów pozwalających przedłużyć smak sezonowych warzyw. Marynaty, pikle i kiszonki w naszej domowej spiżarni nie powinno ich zabraknąć. Wśród przetworów z warzyw prym wiodą konserwowe i kiszone ogórki. Dużą popularnością cieszy się marynowana papryka oraz grzyby marynowane. Coraz częściej do przetworów wykorzystuje się także buraczki, pomidory i cukinię.
Zdjęcie: Fotolia
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 sierpnia.
UWAGA! W tym miesiącu nie będą promowane przystawki, przekąski i sałatki oraz galaretki, napoje z wyżej wymienionymi owocami i warzywami.
Zasady przyznawania wirtuali: każdy, kto doda własnoręcznie przygotowane przepisy (z przynajmniej jednym zdjęciem) na dania i desery z kategorii promowanej na lipiec otrzyma dodatkowo 20 wirtuali.
Wirtuale dodają moderatorki, zaznaczając przepisowi kategorię promowaną. Jeśli Twój przepis powinien zaliczać się do kategorii w tym miesiącu, a na Twoim koncie wirtuali nie pojawiła się stosowna informacja, to o dodanie przepisu do kategorii promowanej trzeba upomnieć się pisząc do misia5 lub zbysiowa.
Zobacz nagrody oraz tabelę z punktacją >>>
Zdjęcie: Fotolia
MORELE
Świeże i dojrzałe morele zawierają sporą ilość witaminy A, są źródłem likopenu, potasu oraz błonnika i pektyn. To owoce niezwykle słodkie. Idealnie przełamują smaki mięs: pieczonej wieprzowiny, polędwiczek czy kotletów schabowych. Pasują również do ciast, ciasteczek i deserów.
ŚLIWKI
Soczyste, jędrne, słodkie śliwki dają wiele kulinarnych możliwości. Doskonale komponują się w daniach głównych, ciastach i deserach. Posiadają też liczne atuty zdrowotne, w postaci witamin i antyoksydantów. Przeciwdziałają starzeniu, pomagają w odchudzaniu, a dzięki zawartej w nich serotoninie poprawiają nastrój.
Zdjęcia: Fotolia
POMIDORY
Intensywnie czerwone, pachnące pomidory to warzywa, z których przygotujemy pyszne zupy, przystawki dania główne, sosy oraz przetwory. Dorodne pomidory są nie tylko smaczne, lecz także bardzo zdrowe i dietetyczne. W 93% składają się z wody, więc śmiało można je dodawać do wszelkich potraw!
CUKINIA
Cukinia zwana kabaczkiem jest warzywem idealnym. Faszerowana mięsem lub kaszą to świetne danie główne. Delikatnym placuszkom z cukinii lub cukiniowym krążkom na pewno nie oprze się żaden łasuch. Cukinia może być także składnikiem lecza, chłodników i zup. Warzywo to świetnie sprawdza się w roli bazy do przekąsek, takich jak szaszłyki, babeczki i roladki.
PRZETWORY Z GRZYBÓW I WARZYW
Przetwory to jeden z najbardziej znanych sposobów pozwalających przedłużyć smak sezonowych warzyw. Marynaty, pikle i kiszonki w naszej domowej spiżarni nie powinno ich zabraknąć. Wśród przetworów z warzyw prym wiodą konserwowe i kiszone ogórki. Dużą popularnością cieszy się marynowana papryka oraz grzyby marynowane. Coraz częściej do przetworów wykorzystuje się także buraczki, pomidory i cukinię.
Zdjęcie: Fotolia
Kategoria promowana obowiązuje od 1 do 31 sierpnia.
SylaUla