Kawa zbożowa - poznaj jej wartości odżywcze

  • 1

Kawa zbożowa kojarzy Ci się wyłącznie z przedszkolem? Niepotrzebnie! Poczytaj o jej właściwościach i wybierz tę zdrową alternatywę!

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kawa zbożowa - poznaj jej wartości odżywcze
fot. Fotolia

Kawa zbożowa, chociaż w smaku przypomina tę tradycyjną, tak naprawdę (poza nazwą) nie ma z nią nic wspólnego. Wytwarzana jest z palonych ziaren żyta, pszenicy i jęczmienia, a niekiedy także korzenia mniszka, cykorii czy buraka cukrowego.

Do Polski przywędrowała z Prus pod koniec XVIII wieku. Powstanie pierwszej fabryki kawy zbożowej zainicjował w 1818 roku Ferdynand Bohim. Miało to miejsce we Wrocławiu.

Kawa zbożowa jest napojem bezkofeinowym. Korzystnie wpływa na nasze zdrowie - dzięki temu, że wyprodukowano ją z ziaren zbóż, jest bogata w błonnik, który zmniejsza poziom cholesterolu i glukozy we krwi, wspomaga wydalanie kwasów żółciowych, wspiera ochronę przed nowotworami i kamicą. Zawiera również białko i węglowodany, utrzymuje uczucie sytości. Zawarte w niej cukry poprawiają pracę jelit. Wpływ na nie ma także zawarta w kawie inulina.

Zawiera także dużo witamin z grupy B – odpowiadają one za pracę układu nerwowego, odpornościowego oraz piękny wygląd skóry i włosów. W skład kawy zbożowej wchodzą również składniki mineralne takie jak potas i fosfor. Z kolei magnez koi nasze nerwy i zwiększa odporność na stres oraz działa ochronnie na pracę serca. Równie istotna jest zawartość polifenoli, czyli naturalnych przeciwutleniaczy. Neutralizują one wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia oraz nowotwory.

Ten rodzaj kawy polecany jest osobom na diecie, ponieważ przyśpiesza proces przemiany materii oraz ułatwia trawienie. Mogą ją pić również dzieci i kobiety w ciąży. Wszystko to sprawia, że kawa zbożowa jest nie tylko smaczną, ale też zdrową alternatywą dla klasycznej małej czarnej.