Kieliszki jakie i do jakich win

Doskonałe porady na temat rodzajów kieliszków i do jakich win używać.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kieliszki jakie i do jakich win
WINA CZERWONE: Najlepsze będą duże o pojemności od 100 do 250 ml z pękatą, zwężającą się ku górze czaszą. Pijąc wino kieliszek trzymamy za czaszę, by ciepło ręki ogrzało trunek. Wybieramy takie, które zostały wykonane z cienkiego szkła. Kieliszek napełniamy do 1/2 wysokości, by zapach i aromat wina miał się gdzie gromadzić. WINA BIAŁE: Używamy kieliszków o podobnym kształcie jak do win czerwonych, ale o mniejszej pojemności około 100 ml. Pijąc schłodzone wino, trzymamy kieliszek za nóżkę, nie za czaszę, by nie ocieplić trunku. Wygodniejsze więc będą te z grubymi nóżkami. Winem napełniamy 2/3 kieliszka. SZAMPAN I WINA MUSUJĄCE: Najlepsze są wysokie, smukłe, zwężające się ku górze kieliszki zwane fletami. Ich kształt ma zapobiegać szybkiemu wydostawaniu się bąbelków - czyli ulatnianiu dwutlenku węgla. Kieliszki te mają pojemność od 150 do 180 ml i napełniamy je do 3/4 wysokości. Pijąc wino, trzymamy kieliszek za nóżkę, by nie ocieplić trunku.