Orzeszki ziemne znane sa każdemu z nas, swą nazwę zawdzięczają swoim właściwościom, ponieważ są one roślinami strączkowymi, tak samo jak np. groszek. Dojrzewają w twardym strąku tuż pod ziemią. Są dość powszechną przekąską występującą w formie orzeszków prażonych, solonych lub w pikantnej skorupce. W kulinariach stosowane są jako ciekawy akcent do dań z mięsa i sosów warzywnych. Świetnie nadają się one także do sałatek. Orzechy ziemne nieprzetworzone, czyli takie które nie są poddane przeróbce np. nieprażone są bogate w całe mnóstwo substancji które pozytywnie oddziałujących na nasz organizm. Zaliczamy do nich takie witaminy jak B, E, magnez, fosfor, wapń, potas, mangan, cynk i selen. Często z orzechów ziemnych produkuje się oleje jak i z mączki wypieka się pieczywo dla diabetyków. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów jak i białek, wskazane są osobom w rozwijającym się jak również pracującym umysłowo i fizycznie.