Kolaż kulinarnych podróży i smaków

Lubimy podróżować,poznawać,smakować. Warto jednak wiedzieć, gdzie podróżować, jak poznawać i co smakować; warto mieć przewodnika.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Kolaż kulinarnych podróży i smaków
Odkąd Polska otworzyła się na świat, zaczęła dostrzegać całe mnóstwo dostępnych możliwości - możliwość podróżowania, poznawania języków obcych, a także obyczajów - również  kulinarnych. Ciężko jest jednak bez przewodnika przedzierać się przez labirynty nieznanych warzyw,owoców i dodatków. Pomóc nam może Perła Kacman, która wydała książkę po tytułem- "Kolaż kulinarny". Jak wskazuje sam tytuł, pozycja ta zawiera przepisy z różnych zakątków świata. Mottem Perły Kacman jest przekonanie, że prawdziwe przysmaki nie muszą być ani czasochłonne, ani pracochłonne. Wystarczy odrobina wiedzy, chęci oraz ciekawy przepis.

Na dobry początek autorka postanowiła zaznajomić czytelników z mało jeszcze znanymi w naszym kraju warzywami i owocami. Dzięki temu nazwy: awokado, karczochy lub szaron przestaną dla nas brzmieć obco. Po lekturze będziemy wiedzieć z czym to się je, jak to wygląda i jakie witaminy zawiera.
      
Dział przepisów autorka podzieliła na cztery rodziały: sezon jesienny, zimowy, wiosenny i letni. Dodatkowo, dla uporządkowania całości, każda część zawiera podrozdziały szeregujące przepisy według składników lub kraju, z którego dany przepis pochodzi. Autorka pragnie przed każdym czytelnikiem otworzyć kuchenne horyzonty, żeby wiedział jak się je bakłażany na południu Europy, jak smakuje kurczak w cieście po marokańsku lub marchewka z pomarańczami. Wszystkie przepisy przedstawione są w sposób prosty i zrozumiały, a wstępy do każdego podrozdziału zostały przez autorkę napisane ciekawie i z humorem.

Uroczym i zabawnym dodatkiem są ilustracje Kasi Minasowicz, absolwentki Wydziału Architektury PW i Wydziału Wzornictwa Przemysłowego ASP w Warszawie, która prywatnie jest miłośniczką dobrej kuchni. Razem z Perłą Kacman stworzyły interesujący, subiektywny przewodnik po kuchniach świata, pełen oryginalnych pomysłów i dobrego humoru. Polecam więc udanie się wraz z autorkami w kulinarna podróż dookoła świata. Bon voyage!

Wydawnictwo RM