Tematem pierwszej edycji konkursu Norge & Food Service Chefs’ Competition 2011 Śledź Norweski będą dania ze śledzia. Nic bardziej prozaicznego zakrzykną niektórzy, śledź to przecież narodowa Polska ryba! Mało kto wie jednak, że jesteśmy uzależnieni w imporcie śledzia w prawie 100 procentach od innych krajów.
Na kucharzy czekają dwa etapy, w pierwszym, który trwa do 6 listopada zadaniem uczestników jest przygotowanie dania z fileta ze śledzia norweskiego solonego i ze śledzia świeżego oraz przesłanie do organizatorów przepisu oraz zdjęcia potrawy.
Następnie zostaną wyłonieni najlepsi, którzy wezmę udział w finale 28-29 listopada w Warszawie. Pierwszego dnia rywalizacji uczestnicy dostaną dwa zadania: przygotowanie przekąski z solonego fileta ze śledzia norweskiego oraz dania głównego ze świeżego śledzia norweskiego. Na podstawie zdobytej liczby punktów przez poszczególnych kucharzy, jury wyłoni 6 którzy zakwalifikują się do drugiego etapu.
29 listopada w Centrum Techniki Kulinarnej DoraM odbędzie się druga runda finałowa, która zadecyduje o zwycięstwie w Norge & Food Service Chefs’ Competition 2011 Śledź Norweski. Zdobywca pierwszego miejsca otrzyma możliwość odbycia stażu w restauracji, w której szefem kuchni jest Geire Skeie.
Organizatorem konkursu jest Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza – organizacja, której celem jest popularyzacja norweskich ryb na rynkach całego świata oraz magazyn Food Service –redagowany przez specjalistów w zakresie gastronomii i kulinariów, adresowany do wszystkich którzy chcieliby nimi być.
Szczegółowe informacje i formularz na stronie oficjalnej konkursu.