Konkurs dla kucharzy wokół potraw ze śledzia

Do 6 listopada trwają eliminacje w I edycji konkursu, którego celem jest promowanie norweskich ryb i owoców morza, przede wszystkim - śledzia.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Konkurs dla kucharzy wokół potraw ze śledzia

Tematem pierwszej edycji konkursu Norge & Food Service Chefs’ Competition 2011 Śledź Norweski będą dania ze śledzia. Nic bardziej prozaicznego zakrzykną niektórzy, śledź to przecież narodowa Polska ryba! Mało kto wie jednak, że jesteśmy uzależnieni w imporcie śledzia w prawie 100 procentach od innych krajów.

W konkursie zmierzą się młodzi Polscy kucharze, którzy będą mogli sprawdzić swoje umiejętności przed doskonałym jury, w składzie którego zasiądą Robert Trzópek (restauracja Tamka 43) i Paweł Oszczyk (La Rotisserrie, Hotel La Regina), Magda Gessler, krytyk kulinarny Maciej Nowak oraz światowa gwiazda – Geire Skeie – kulinarny mistrz świata, zwycięzca konkursu Bocuse d’Or 2009.

Na kucharzy czekają dwa etapy, w pierwszym, który trwa do 6 listopada zadaniem uczestników jest przygotowanie dania z fileta ze śledzia norweskiego solonego i ze śledzia świeżego oraz przesłanie do organizatorów przepisu oraz zdjęcia potrawy.

Następnie zostaną wyłonieni najlepsi, którzy wezmę udział w finale 28-29 listopada w Warszawie. Pierwszego dnia rywalizacji uczestnicy dostaną dwa zadania: przygotowanie przekąski z solonego fileta ze śledzia norweskiego oraz dania głównego ze świeżego śledzia norweskiego. Na podstawie zdobytej liczby punktów przez poszczególnych kucharzy, jury wyłoni 6 którzy zakwalifikują się do drugiego etapu.

29 listopada w Centrum Techniki Kulinarnej DoraM odbędzie się druga runda finałowa, która zadecyduje o zwycięstwie w Norge & Food Service Chefs’ Competition 2011 Śledź Norweski. Zdobywca pierwszego miejsca otrzyma możliwość odbycia stażu w restauracji, w której szefem kuchni jest Geire Skeie.

Organizatorem konkursu jest Norweska Rada ds. Eksportu Ryb i Owoców Morza – organizacja, której celem jest popularyzacja norweskich ryb na rynkach całego świata oraz magazyn Food Service –redagowany przez specjalistów w zakresie gastronomii i kulinariów, adresowany do wszystkich którzy chcieliby nimi być.

Szczegółowe informacje i formularz na stronie oficjalnej konkursu.