Kreator smaku Łukasz Piliszek na wiosnę!

  • 1

Na wiosnę ziemia obdarowuje nas wspaniałymi plonami. Możemy eksperymentować w kuchni tworząc nowe kompozycje smakowe.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Kreator smaku Łukasz Piliszek na wiosnę!
Ja zawsze cieszę się na sezon wiosenny, rodząca się do życia przyroda inspiruje mnie do odkrywania wcześniej nieznanych obszarów kuchni.

Moi faworyci w tym sezonie to:

1. PRZYSTAWKA: „LETNIA MORSKA BRYZA”

Przystawka bardzo szybka i prosta w wykonaniu, każdy może zrobić ją sam w domu. Ale to właśnie w swojej prostocie urzeka moich Gości. Przy tym daniu obowiązuje jedna zasada „W prostocie siła!"

Składniki (na 4 osoby):

-Kalmary tuby 4szt
-Limonka 1szt
-Czosnek 4 ząbki
-Oliwa 10g
-Olej z pestek dyni 10g
-Białe wino 1 kieliszek
-Rucola 30g
-Roszponka 30g
-Radicchio 30g
-Peperoncino 2g
-Natka pietruszki 5g
-Rzodkiewki 1pęczek
-Pomidorki koktajlowe kilka sztuk
-Sól
-Pieprz czarny
-Parmezan
-Orzeszki pini

Procedura:

Kalmary myjemy i oczyszczamy, zdejmujemy z nich nie widoczną dla oka błonkę, następnie nacinamy je po obu stronach w formie choinki. Skrapiamy je odrobiną soku z limonki, solimy i zostawiamy na 5 minut. Myjemy sałaty i rwiemy na mniejsze kawałki, osuszamy ją i rozkładamy na talerzach. Pomidorki koktajlowe przecinamy na pół posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą oraz obsypujemy tartym parmezanem, układamy je na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 3 minuty. Kroimy czosnek na plastry, peperoncino i skórkę z limonki na małe kawałki.





Rozgrzewamy na patelni oliwę i wrzucamy na nią przygotowany czosnek, peperoncino i limonkę, po chwili na patelnię wędrują kalmary, smażymy je po obu stronach po 2 minuty, pod sam koniec smażenia dolewamy białe wino i dusimy jeszcze 1 minutę.

Na sałatę która jest na talerzach kładziemy po jednym kalmarze, całość oblewamy sosem który powstał nam na patelni, na górę kładziemy krojoną rzodkiewkę. Na koniec układamy dookoła talerza pieczone pomidorki koktajlowe , wszystko posypujemy orzeszkami pini i natką pietruszki.

Aby „postawić kropkę nad i” całość z wyczuciem i delikatnie skrapiamy olejem z pestek dyni. Danie gotowe.

Proste, smaczne, lekkie i bogate pod względem kolorystycznym i smakowym jak również pod względem struktury i chrupkości jego składników. Mniam!

2. DANIE GŁOWNE: „STRZĘPIEL MARSALA”

Po danie główne przenieśmy się na samo południe Włoch, na najpiękniejszą i najbardziej zagadkową wyspę Sycylię. Danie to reprezentuje to co z wyspy najlepsze, pyszne ryby i wino.

Składniki (dla 4 osób):

-Strzępiel (średni około 200g/ szt.) 4 szt
-Wino Marsala 1 kieliszek
-Oliwa
-Masło
-Czosnek 4 ząbki
-Peperoncino 10g
-Kolendra 1 pęczek
-Młody koper włoski 4 szt
-Sycylijskie mandarynki 4 szt
-Czarne oliwki 100g
-Cytryna 2szt
-Jajka 2 szt
-Sól
-Pieprz

Rybę oczyszczamy z zewnątrz oraz wewnątrz. Odcinamy jej głowę oraz oczyszczamy z ości wycinając je. Tak przygotowanego strzępiela rozkładamy i posypujemy delikatnie solą i pieprzem. Koper włoski kroimy na cząsteczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią czosnek, peperoncino, oliwki po chwili dodajemy pokrojony koper włoski. Całość chwilę smażymy, nie za długo tak aby koper był nadal chrupki, ale aby przejął smak peperoncino i był również pikantny.

Tak przygotowanym koprem faszerujemy naszą rybę. Filety zamykamy, z wierzchu posypujemy je tartą skórką z cytryny. Przygotowaną rybę wkładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 7-8 minut. Gdy ryba się piecze przygotowujemy mus Marsala. Do miski wlewamy żółtka jaj i dodajemy wino Marsala. Wszystko ubijamy na parze do uzyskania konsystencji musu, doprawiamy go delikatnie solą i cukrem.

W międzyczasie obieramy mandarynki, w żargonie kucharskim na tak zwany „brylancik” czyli dokładnie bez białych skórek – albedo. Cząsteczki mandarynki wrzucamy na patelnię na której mamy rozgrzane masło. Smażymy je dosłownie 2 minuty.

Wszystkie elementy są gotowe. Na talerzu łyżką kładziemy mus z jaj i Marsala, następnie rozciągamy go w formie łezki, obok kładziemy upieczonego strzępiela, na górę kładziemy krótko smażone mandarynki, wszystko z wyczuciem obsypujemy rwaną kolendrą. Gotowe.

Danie to jest bardzo nietypowe, jest to połączenie smaków- pikantnego i słodkiego z wyraźną nutą świeżego i wiosennego anyżku, który nadał koper włoski. Przy degustowaniu tego dania z każdym
kęsem odkrywamy jego zaskakujące smaki.

3.DESER: „ GRZESZNE TRIO”

Deser bardzo niesforny i zadziorny. Bardzo nietypowe innowacyjne połączenie, które z każdym kęsem rozpieszcza nasze podniebienie doprowadzając nas do rozkoszy...

Składniki (dla 4 osób):

-Truskawki 500g
-Mascarpone 250g
-Świeża czarna trufla 1g
-Jajka 2szt
-Cukier 100g
-Masło 50g
-Sok z cytryny 50g
-Mięta
-Amaretto 50g
-Ciasteczka amaretto 4 szt

Serek mascarpone ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny na jednolitą gładką masę. Bardzo mocno go schładzamy następnie wykładamy go do dużych kieliszków do wina. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie oczyszczone truskawki, smażymy 2 minuty podlewamy je amaretto i dodajemy odrobinę cukru.

Tak przygotowane truskawki układamy na puszystej masie z mascarpone. Na koniec dopóki jeszcze truskawki są ciepłe ścieramy odrobinę trufli, dekorujemy miętą i ciasteczkiem amaretto. Dzięki dodatku trufli truskawki i mus mascarpone nabierają zupełnie nowego wcześniej nie znanego smaku.

Smacznego życzy:

Executive Chef – Kreator Smaku
Łukasz Piliszek