W lipcu ruszył nowy projekt wyjątkowych spotkań miłośników sztuki kulinarnej, których poza gotowaniem, pasjonuje świat i fascynuje jego kultura. Innowacyjny koncept pt. Siemens Akademia Smaku gromadzić będzie znanych ekspertów, artystów, blogerów i przedstawicieli mediów i potrwa do maja 2014 roku.
Już wkrótce opublikujemy relację z pierwszego spotkania: Food design. Wysmakowane piękno, na które zaprosiliśmy panią Edytę Hass - autorkę boga "Kuchenne zapiski Edyty".
Jest już dostępny pierwszy magazyn Akademii Smaku Siemens - Food Design!
Inspiracje płynące ze świata kulinariów stały się podstawą koncepcji dziesięciu ekskluzywnych spotkań w ramach nowego projektu Siemens Akademia Smaku. Wśród gości nie zabraknie ekspertów, blogerów i dziennikarzy, których łączy wspólna kulinarna pasja. Wszyscy będą mieli okazję wziąć udział w interaktywnych prezentacjach i degustacjach prowadzonych przez zaproszonych ekspertów, m.in. przez Elizę Mórawską (autorkę popularnego bloga White Plate), Giena Mientkiewicza (największego polskiego wielbiciela serów i największego ich znawcy), czy Leszka Szurkowskiego (wybitnego fotografa związanego z Akademią Nikona). Unikalnymi tematami, jakimi „okraszone” będą comiesięczne spotkania są:
1.Food design. Wysmakowane piękno - zobacz magazyn!
2.Food pairing. Sztuka łączenia smaków.
3.Fotografia kulinarna. Obiektywnie apetyczne.
4.Wino w kuchni. Lampka z koneserem.
5.Kawa i herbata. Świat w filiżance.
6.Przyprawy i zioła. Szczypta smaku.
7.Desery i czekolada. Potęga słodyczy.
8.Sery. Dojrzała fascynacja.
9.Dekoracja stołu. Podane z klasą.
10.Kuchnia z alkoholem. Wzmocnione doznania.
Temat drugiego spotkania i warsztatów dla koneserów dobrego smaku to Food pairing. Warsztaty odbędą się 23 sierpnia.
Jak to możliwe, że z pozoru niepasujące do siebie składniki tworzą wyśmienitą potrawę o oryginalnym smaku? Jak łączyć mięsa z warzywami i przyprawami, aby uzyskać perfekcyjny smak i aromat? Na te i inne pytania odpowie 23 sierpnia Rafał Hreczaniuk, szef kuchni restauracji Tamka43.
Wśród zgromadzonych gości w Centrum Domowych Inspiracji w Warszawie pojawią się znani blogerzy kulinarni. Nie zabraknie także szefa kuchni Akademii Smaku - Konrada Birka.
Babciagramolka
edytaha