Marsha Mehran "Woda różana i chleb na sodzie"
Woda różana i chleb na sodzie to kontynuacja bestsellerowej Zupy z granatów (W.A.B. 2006). Powieść o trzech siostrach, dwóch krajach – i mowie smaków.
Fragment książki:
„– Mardżan Aminpur – przedstawiła się, uwalniając rękę.
– Wiem, kim pani jest. Czytałem o pani w „Connaught Telegraph”. „Przepisy Mardżan – magia i metafizyka. Najpilniej strzeżony sekret hrabstwa Mayo”. – Poruszał w powietrzu dłonią, jakby wyczarowywał nagłówek. – „Numer jeden na liście egzotycznych atrakcji Irlandii”.
– „Connaught” chyba nie był zbyt obiektywny. – Mardżan zarumieniła się. – Wydawca jada u nas w każdą sobotę.
– Trudno mu się dziwić. To właśnie czar perskiej kuchni. „Dwa dni między listkami bakławy, w cichym odosobnieniu, gdzie dusze dojrzewają w słodyczy...”
Elaine Crawford, Kelly Crawford "Kuchnia z Zielonego Wzgórza. Przepisy L. M. Montgomery"
Prowadzony osobiście przez Lucy Maud Montgomery i długo przechowywany przez jej rodzinę zeszyt z oryginalnymi recepturami, w końcu ujrzał światło dzienne. Wśród Przepisów ciotki Maud, autorki wyboru Elanie i Kelly Crawford, wyróżniły ulubione potrawy domowników, rarytasy podawane do popołudniowej herbatki i potrawy kojarzące się z dorastaniem na Zielonym Wzgórzu.
W tej niezwykłej książce, zilustrowanej rękopisami Lucy Maud Montgomery oraz archiwalnymi fotografiami rodzinnymi z okresu, kiedy mieszkała w Norval, w stanie Ontario, coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki. Chcecie wiedzieć co jadła Ania Shirley? Zapytajcie „ciotki Maud”.
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=1665
Julie Powell „Julie & Julia. Rok niebezpiecznego gotowania”
O tym klasyku nie można nie wspomnieć. Na podstawie tej książki powstał film z niezapomnianą rolą Meryl Streep.
Julie, sekretarka dusząca się w nudnej pracy i maleńkim mieszkaniu w Nowym Jorku, regularnie płacze w drodze do domu. Niezrealizowana aktorka, za stara na scenę, za młoda na dzieci i zbyt niezdecydowana na cokolwiek innego, szuka jakiegoś wyzwania. I znajduje. Ryzykując małżeństwo, pracę i dobrobyt swoich kotów, wymyśla coś, co nazywa Projekt Julie/Julia. Inspiracją jest odnaleziona przez nią na półce w gabinecie ojca książka Doskonalenie francuskiej sztuki kulinarnej. Julie postanawia wypróbować 524 przepisy z książki w 365 dni. Swoje kulinarne zmagania opisuje na blogu. Projekt, któremu kibicuje jej mąż Eric, odmienia życie Julii...
Woda różana i chleb na sodzie to kontynuacja bestsellerowej Zupy z granatów (W.A.B. 2006). Powieść o trzech siostrach, dwóch krajach – i mowie smaków.
Fragment książki:
„– Mardżan Aminpur – przedstawiła się, uwalniając rękę.
– Wiem, kim pani jest. Czytałem o pani w „Connaught Telegraph”. „Przepisy Mardżan – magia i metafizyka. Najpilniej strzeżony sekret hrabstwa Mayo”. – Poruszał w powietrzu dłonią, jakby wyczarowywał nagłówek. – „Numer jeden na liście egzotycznych atrakcji Irlandii”.
– „Connaught” chyba nie był zbyt obiektywny. – Mardżan zarumieniła się. – Wydawca jada u nas w każdą sobotę.
– Trudno mu się dziwić. To właśnie czar perskiej kuchni. „Dwa dni między listkami bakławy, w cichym odosobnieniu, gdzie dusze dojrzewają w słodyczy...”
Elaine Crawford, Kelly Crawford "Kuchnia z Zielonego Wzgórza. Przepisy L. M. Montgomery"
Prowadzony osobiście przez Lucy Maud Montgomery i długo przechowywany przez jej rodzinę zeszyt z oryginalnymi recepturami, w końcu ujrzał światło dzienne. Wśród Przepisów ciotki Maud, autorki wyboru Elanie i Kelly Crawford, wyróżniły ulubione potrawy domowników, rarytasy podawane do popołudniowej herbatki i potrawy kojarzące się z dorastaniem na Zielonym Wzgórzu.
W tej niezwykłej książce, zilustrowanej rękopisami Lucy Maud Montgomery oraz archiwalnymi fotografiami rodzinnymi z okresu, kiedy mieszkała w Norval, w stanie Ontario, coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki. Chcecie wiedzieć co jadła Ania Shirley? Zapytajcie „ciotki Maud”.
http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka.php?ID=1665
Julie Powell „Julie & Julia. Rok niebezpiecznego gotowania”
O tym klasyku nie można nie wspomnieć. Na podstawie tej książki powstał film z niezapomnianą rolą Meryl Streep.
Julie, sekretarka dusząca się w nudnej pracy i maleńkim mieszkaniu w Nowym Jorku, regularnie płacze w drodze do domu. Niezrealizowana aktorka, za stara na scenę, za młoda na dzieci i zbyt niezdecydowana na cokolwiek innego, szuka jakiegoś wyzwania. I znajduje. Ryzykując małżeństwo, pracę i dobrobyt swoich kotów, wymyśla coś, co nazywa Projekt Julie/Julia. Inspiracją jest odnaleziona przez nią na półce w gabinecie ojca książka Doskonalenie francuskiej sztuki kulinarnej. Julie postanawia wypróbować 524 przepisy z książki w 365 dni. Swoje kulinarne zmagania opisuje na blogu. Projekt, któremu kibicuje jej mąż Eric, odmienia życie Julii...