Najbardziej zaskakującą i tradycyjną potrawą kuchni australijskiej jest Vegemite. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że jest to inna wersja, dobrze nam znanej, nutelli. Zmylić nas może brązowy wygląd pasty, który kojarzy się z czekoladą, a co za tym idzie z czymś słodkim. Vegemite natomiast to słona pasta do smarowania chleba zrobiona z wyciągu z drożdży z dodatkiem warzyw. Ma ciemno brązowy kolor i lepką konsystencję. Pasta ma charakterystyczny smak i zapach porównywalny do przyprawy Maggi.
Historia Vegemite sięga pierwszej połowy dwudziestego wieku. Przedsiębiorca Fred Walker w 1923 roku wysyła do dr Cyril Callister zlecenie na opracowanie produktu, gdzie głównym składnikiem mają być bogate w witaminę B drożdże. Efektem pracy naukowca jest pasta zwana Vegemite.
Smak Vegemite wzbudza kontrowersje, jedni ją uwielbiają inni nienawidzą. Niewątpliwie jest to jedna z tych rzeczy, którą koniecznie trzeba spróbować, aby wyrobić sobie zdanie na jej temat. Pastę można kupić w słoiczkach o różnych wielkościach. Najczęściej jadana jest na przypieczonych tostach. Czasami używa się ją do przyprawiania potraw.
Netka
Netka
https://gotujmy.pl/zlocisty-kurczak-pieczony-z-marmite,przepisy,103786.html
kołczu
darmiona
Netka
darmiona
kołczu
http://www.guardian.co.uk/film/australia-culture-blog/video/2013/jun/12/brad-pitt-vegemite-video