Kuchnia australijska - zaskakujący smak Vegemite

  • 7

Poznaj najbardziej zaskakującą potrawę kuchni australijskiej, czyli słoną pastę do smarowania chleba zrobioną z wyciągu z drożdży z dodatkiem warzyw zwaną Vegemite.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kuchnia australijska - zaskakujący smak Vegemite
Kuchnia australijska jest zróżnicowana i zaskakująca. W tradycyjnych potrawach znajdziemy smaki pochodzące z kuchni greckiej, libańskiej oraz włoskiej. W Australii znana jest także kuchnia polska w szczególności pierogi, kiełbasy oraz pączki. Nietrudno też o takie dania jak: ryby z frytkami, hot-dogi czy hamburgery. Turystów jednak przyciąga tradycyjna kuchnia rdzennych mieszkańców. 


Najbardziej zaskakującą i tradycyjną potrawą kuchni australijskiej jest Vegemite. Na pierwszy rzut oka można pomyśleć, że jest to inna wersja, dobrze nam znanej, nutelli. Zmylić nas może brązowy wygląd pasty, który kojarzy się z czekoladą, a co za tym idzie z czymś słodkim. Vegemite natomiast to słona pasta do smarowania chleba zrobiona z wyciągu z drożdży z dodatkiem warzyw. Ma ciemno brązowy kolor i lepką konsystencję. Pasta ma charakterystyczny smak i zapach porównywalny do przyprawy Maggi. 

 

   


Historia Vegemite sięga pierwszej połowy dwudziestego wieku. Przedsiębiorca Fred Walker w 1923 roku wysyła do dr Cyril Callister zlecenie na opracowanie produktu, gdzie głównym składnikiem mają być bogate w witaminę B drożdże. Efektem pracy naukowca jest pasta zwana Vegemite.

 

Smak Vegemite wzbudza kontrowersje, jedni ją uwielbiają inni nienawidzą.  Niewątpliwie jest to jedna z tych rzeczy, którą koniecznie trzeba spróbować, aby wyrobić sobie zdanie na jej temat. Pastę można kupić w słoiczkach o różnych wielkościach. Najczęściej jadana jest na przypieczonych tostach. Czasami używa się ją do przyprawiania potraw.