Kuchnia jak u Sowy - Bar sałatkowy

  • 1

Już od 15 kwietnia najnowszym numerem Party. Życie gwiazd książeczka kulinarna "Kuchnia jak u Sowy Wiosenne smaki, niecodzienne sałatki".

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kuchnia jak u Sowy - Bar sałatkowy

Nadeszła długo oczekiwana wiosna. Na sklepowych półkach pojawiły się apetyczne, soczyste warzywa. Wszystkie mają cudowny smak i zapach. Chrupiące sałaty, a także świeży szpinak, wspaniale pachnące i soczyste pomidory, świeże ogórki oraz papryki kuszą nas i zachęcają do rozpoczęcia sałatkowego szaleństwa. 

 

    



Drodzy Państwo! 
 

Trudno dziś wyobrazić sobie życie bez sałatek, które na dobre zadomowiły się już w polskiej tradycji kulinarnej. I dobrze, bo mają wiele zalet. Przede wszystkim są (przeważnie) szybkie i proste w przygotowaniu. Dzięki temu mogą je przyrządzać zarówno osoby leniwe, jak i te zapracowane, które nie mają czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni. Warto również pamiętać o niezwykłych walorach zdrowotnych sałatek. Jeśli wśród ich składników znajdą się seler, marchewka, szpinak i pomidory, dostarczymy naszemu organizmowi sporo naturalnych witamin, składników mineralnych i rewelacyjnie działającego na trawienie błonnika.

Oczywiście nie zapominajmy, że warzywne i owocowe sałatki możemy łączyć z grillowanymi, smażonymi lub wędzonymi mięsami i rybami oraz wzbogacić je ryżem, makaronem lub kaszą. Koniecznie też dopełnijmy ich smak odpowiednimi mieszankami aromatycznych ziół i przypraw oraz sosami. Dobór i kompozycja tych ostatnich zależą głównie od upodobań i wyobraźni autora. Ja proponuję dziś Państwu kilka moich ulubionych, różnorodnych sałatek, dzięki którym udało mi się podbić podniebienia rodziny, znajomych i gości. Mam nadzieję, że dołączycie Państwo do grona miłośników tych lekkich i zdrowych dań. Życzę wielu cudownych doznań kulinarnych…                                                             

Robert Sowa

 

 

 

Sałatka z jajkiem sadzonym, marynowanym łososiem i pesto

      

 

Składniki dla 4 osób:

• 400 g plastrów łososia norweskiego gravlax 

• pęczek rukoli 

• 4 jajka

• grubo mielony czarny pieprz

• cytryna 

• 1/2 białej bagietki 

 

Czerwony sos Pesto :

• 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy 

• łyżka świeżo tartego parmezanu

• 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych

• pęczek bazylii bez łodyg

• 2 ząbki czosnku 

• 1/2 szklanki oliwy z oliwek

• sól, pieprz czarny mielony



Przygotowanie:
 

Umytą i oczyszczoną rukolę ułóż na talerzu wraz z marynowanym łososiem. Skrop pomidorowym sosem pesto powstałym poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników. Dopraw do smaku. Dodaj ciepłe jajko sadzone i chrupiące tosty z bagietki. Całość posyp grubo mielonym czarnym pieprzem.