Nadeszła długo oczekiwana wiosna. Na sklepowych półkach pojawiły się apetyczne, soczyste warzywa. Wszystkie mają cudowny smak i zapach. Chrupiące sałaty, a także świeży szpinak, wspaniale pachnące i soczyste pomidory, świeże ogórki oraz papryki kuszą nas i zachęcają do rozpoczęcia sałatkowego szaleństwa.
Drodzy Państwo!
Trudno dziś wyobrazić sobie życie bez sałatek, które na dobre zadomowiły się już w polskiej tradycji kulinarnej. I dobrze, bo mają wiele zalet. Przede wszystkim są (przeważnie) szybkie i proste w przygotowaniu. Dzięki temu mogą je przyrządzać zarówno osoby leniwe, jak i te zapracowane, które nie mają czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni. Warto również pamiętać o niezwykłych walorach zdrowotnych sałatek. Jeśli wśród ich składników znajdą się seler, marchewka, szpinak i pomidory, dostarczymy naszemu organizmowi sporo naturalnych witamin, składników mineralnych i rewelacyjnie działającego na trawienie błonnika.
Oczywiście nie zapominajmy, że warzywne i owocowe sałatki możemy łączyć z grillowanymi, smażonymi lub wędzonymi mięsami i rybami oraz wzbogacić je ryżem, makaronem lub kaszą. Koniecznie też dopełnijmy ich smak odpowiednimi mieszankami aromatycznych ziół i przypraw oraz sosami. Dobór i kompozycja tych ostatnich zależą głównie od upodobań i wyobraźni autora. Ja proponuję dziś Państwu kilka moich ulubionych, różnorodnych sałatek, dzięki którym udało mi się podbić podniebienia rodziny, znajomych i gości. Mam nadzieję, że dołączycie Państwo do grona miłośników tych lekkich i zdrowych dań. Życzę wielu cudownych doznań kulinarnych…
Robert Sowa
Sałatka z jajkiem sadzonym, marynowanym łososiem i pesto
Składniki dla 4 osób:
• 400 g plastrów łososia norweskiego gravlax
• pęczek rukoli
• 4 jajka
• grubo mielony czarny pieprz
• cytryna
• 1/2 białej bagietki
Czerwony sos Pesto :
• 1/2 szklanki suszonych pomidorów z zalewy
• łyżka świeżo tartego parmezanu
• 2 łyżki uprażonych orzeszków piniowych
• pęczek bazylii bez łodyg
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 szklanki oliwy z oliwek
• sól, pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Umytą i oczyszczoną rukolę ułóż na talerzu wraz z marynowanym łososiem. Skrop pomidorowym sosem pesto powstałym poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników. Dopraw do smaku. Dodaj ciepłe jajko sadzone i chrupiące tosty z bagietki. Całość posyp grubo mielonym czarnym pieprzem.
k.tyczynski