Robert Sowa poleca: Skrzydełka na ostro

Szef kuchni Robert Sowa zdradza swój przepis na doskonałe skrzydełka na ostro w marynacie z chili.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Robert Sowa poleca: Skrzydełka na ostro
fot. A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska
Przygotujesz je tak szybko, że prawie tego nie zauważysz. Wystarczy, że wymieszasz przyprawy, natrzesz nimi mięso - reszta praktycznie zrobi się sama. Dłuższej chwili wymaga tylko samo marynowanie. To doskonałe danie na spotkanie w gronie znajomych - pikantne i z charakterem!

Przepis na 4 porcje
- 24 duże skrzydełka z kurczaka

Marynata:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu worcester
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki pasty sambal oelek
- szklanka pikantnego ketchupu
- 2-3 łyżki soku z cytryny

Sposób wykonania Skrzydełek na ostro

1. Przygotowanie marynaty

Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku wedle własnego gustu.



2. Przygotowanie mięsa
Skrzydełka kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, oczyść, po czym natnij nożem na zgięciu.



3. Pieczenie
Zalej marynatą, chłodź 4–6 godzin. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni.



Sambal oelek, wywodzący się z kuchni indonezyjskiej sos na bazie piekielnie ostrych papryczek chili z dodatkiem soku z limonki i soli, jest jedną z moich ulubionych przypraw. Dodaję go nie tylko do potraw azjatyckich, jak zupa tajska z kurczakiem, krewetkami i mlekiem kokosowym, smażony makaron z kurczakiem, nasi goreng (ryż podsmażony z różnymi smakowitymi dodatkami), lecz także do bardziej swojskich dań, jak np. pierogi z kaczką, z dodatkiem słodko-balsamicznego sosu (właśnie z sambalem).

Jednak sambal oelek to tylko jeden z sambali, co prawda ten najważniejszy i uchodzący za króla tych sosów, ale oprócz niego są inne ciekawe i przepyszne sambale (wszystkie z chili):

Sambal trassi
– na bazie intensywnej pasty krewetkowej z solą, cukrem i sokiem z limonki;
Sambal bajak
– ze smażoną na oleju chili, czosnkiem i egzotycznymi przyprawami;
Sambal balado – z podsmażaną zieloną papryczką chili, czosnkiem, szalotkami, zielonymi pomidorami, solą, cukrem i sokiem z cytryny;
Sambal belacan – na sposób malajski, z chili ucieranej z pastą krewetkową, mango, przyprawiony solą, cukrem i sokiem z limonki.
Smbal setan – czyli diabelski, z piekielnie ostrej chili odmiany Madame Jeanette.


Robert Sowa, mistrz kuchni, autor książek kulinarnych, juror prestiżowych konkursów, laureat wielu nagród. Zaprasza do swojej autorskiej restauracji „Sowa & Przyjaciele”.


Tekst: Robert Grotkowski/ Pani domu. Zdjęcia, stylizacja, potrawy i przepisy A.Rogalski, E.Gmiter-Rogalska, A.Borowska