Kuchnia Leonarda da Vinci

  • 1

Jak gotowano dla Papieża? Kim byli pierwsi sławni kucharze? Co jadł Leonardo da Vinci? Jakie regionalne włoskie kuchnie przetrwały wojny?

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Kuchnia Leonarda da Vinci

Co jadano na renesansowych włoskich ucztach? Dowiesz się tego z "Kuchni Leonarda da Vinci - sekretnej historii kuchni włoskiej" Dave DeWitta.

O tym, że Leonardo da Vinci tworzył jedne z największych dzieł sztuki wszech czasów, wiedzą wszyscy. Nie wszyscy jednak zdaja sobie sprawę, że w swojej epoce był on znany także dzięki organizowanym przez siebie na dworze Sforzów w Mediolanie niezwykłym widowiskom teatralnym i ucztom, jakich Europa nigdy wcześniej nie widziała.

W tej niezwykłej książce czytelnik znajdzie też fascynujące ciekawostki, ilustracje, oryginalne przepisy mistrzów kuchni z okresu renesansu oraz współczesne adaptacje tych przepisów, w tym przepis na sos sałatkowy samego Leonarda da Vinci. Książka ta analizuje historię i miejsce kuchni włoskiej od renesansu po dzień dzisiejszy oraz przedstawia źródła kulinarnych triumfów Leonarda da Vinci.

Książka "Kuchnia Leonarda da Vinci" to doskonała propozycja zarówno dla entuzjastów gotowania i jedzenia, jak i miłośników historii i sztuki. Zatem, zbierzmy się w Kuchni Leonarda da Vinci!

Dave DeWitt jest pisarzem, redaktorem i producentem widowisk oraz autorem lub współautorem ponad trzydziestu książek, w tym kucharskich, głównie poświęconych papryce chili i potrawom pikantnym. Jest również wydawcą Fiery Foods & Barbecue SuperSite pod adresem, redaktorem czasopisma „Fiery Foods & BBQ” oraz współproducentem widowiska National Fiery Foods & Barbecue Show, organizowanego już dziewiętnasty rok.

Wydawnictwo Rebis