Odżywianie przy zaparciach

Prawidłowe odżywianie korzystnie wpłynie na perystaltykę jelit i zapobiegnie zaparciom.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Odżywianie przy zaparciach
Problemy związane z zaparciami i osłabioną perystaltyką jelit wynikają z nieprawidłowego odżywiania się, stresów i siedzącego trybu życia- tłumaczy książka Wydawnictwa Lekarskiego PZWL „ Właściwe i smaczne żywienie przy zaparciach” autorstwa Sven- David Mueller. Zaparcia występują, jeśli wypróżnianie odbywa się rzadziej niż trzy razy w tygodniu, jest utrudnione i często niecałkowite. Leczenie farmakologiczne przynosi doraźne efekty. Na skutek zażywania środków przeczyszczających jelita przyzwyczajają się do nich, a ich ściany potrzebują coraz silniejszych bodźców fizjologicznych w celu wykonania skurczów. Oznacza to, że przy długotrwałym zażywaniu tych środków ich dawka musi być stale zwiększana, aby mogło dojść do wypróżnienia. Tak powstaje błędne koło. Cierpiący na zaparcia i powolną perystaltykę jelit mają problemy z nadwagą. Przyczyną jest nieprawidłowe odżywianie: spożywanie czekolady, cukru, ciastek, które powodują odkładanie się tłuszczu i rozleniwiają jelita. Odpowiednia dieta, bogata w błonnik, owoce i warzywa reguluje trawienie,  pozwala stracić  zbędne kilogramy i zapobiega zaparciom. To właśnie produkty zawierające błonnik ułatwiają trawienie, są także sycące, powodują powolne i łagodne zwiększenie stężenia cukru we krwi oraz zmniejszenie stężenia cholesterolu. Ważną rolę odgrywają płyny, ich dzienne spożycie to co najmniej 2 litry. Zaleca się szczególnie picie wody mineralnej. Publikacja  Wydawnictwa Lekarskiego  PZWL „Właściwe i smaczne żywienie przy zaparciach” autorstwa Sven- David Muellera dostarcza cennych porad dietetycznych, ale również ważnych informacji dotyczących funkcjonowania przewodu pokarmowego. Książka wskazuje krok po kroku, jak zmienić swój jadłospis. Wszyscy, którzy chcą urozmaicić swoje posiłki i sprawić, aby stały się nie tylko zdrowe, lecz smaczne i atrakcyjne, znajdą w niej ciekawe pomysły na różne potrawy na każdą porę dnia. Na śniadanie proponowane jest gruboziarniste pieczywo, owoce, produkty mleczne i dużo płynów. Na dobry początek dnia bułeczki owocowe, muesli ze świeżych ziaren czy marchewka  smażona z orzechami laskowymi.  Na obiady prawdziwa błonnikowa „bomba”- rośliny strączkowe, ale także pikantne mięsa w ziołach i przyprawach. Pożywny posiłek to m.in. duszone warzywa z serem feta i ryżem oraz sałatką pomidorową z mozzarellą, indyjski suflet ryżowy, warzywa gotowane z pszenicą w sosie z trybuli,  zupa groszkowa z grzankami czy sałatka z karczochów z zapiekanym kozim serem. Na chrupkie kolacje polecane są szczególnie własnoręcznie przygotowane masy i pasty do kanapek, doskonałe również jako dodatek do warzyw albo ziemniaków w mundurkach. Błonnik zawarty w tych daniach zapewni przyjemne i długotrwałe uczucie sytości, a ponadto rozrusza jelita. Do takich dań należą: bułeczki z twarożkiem i pastą z kamamberu, naleśniki z nadzieniem pieczarkowy, sałatka z porów i soczewicy, kraby w sałatce z kopru włoskiego czy sałatka z ziaren żyta i tofu. Aby zapewnić przez cały dzień stały dopływ do organizmu substancji odżywczych, zaleca się częste posiłki w mniejszych porcjach. Niewielka przekąska w ciągu dnia, uaktywnia a nie obciąża organizmu. Warto w ciągu dnia skusić się na pieczone jabłka z nadzieniem zimowym, słodki suflet jaglany z jabłkami i orzechami, strudel gruszkowy czy egzotyczną sałatkę owocową. „Właściwe i smaczne żywienie przy zaparciach” zawiera około 50 przepisów kulinarnych na potrawy nie tylko smaczne, ale również „rozruszające” jelita, które zmuszają je do intensywniejszej pracy. Co ważne, przy każdym przepisie  podano liczbę kalorii i zawartość błonnika. Dieta proponowana w książce pozwala na pozbycie się przykrych dolegliwości, jakimi są zaparcia.

„Właściwe i smaczne żywienie przy zaparciach” Sven- David Mueller

Wydawnictwo Lekarskie PZWL