Trudno jednak przez siedem dni w tygodniu kilka razy dziennie dbać o zdrowe odżywianie. Zwłaszcza jeśli ma się do wyżywienia kilkuosobową rodzinę. Natrafiamy wówczas na brak pomysłów, ubytki w wiedzy i inspiracji. Wtedy z pomocą przychodzi nam książka Bożeny Żak-Cyran "Odnowa na talerzu".
Autorka jest specjalistką w swojej dziedzinie, bo od ponad 20 lat zajmuje się zawodowo zdrowym żywieniem. Dodatkowo poważne problemy zdrowotne uwrażliwiły ją na podejmowaną tematykę i uświadomiły, czego najbardziej ludziom dbającym o dietę brakuje.To z jej inicjatywy powstało Łódzkie Stowarzyszene Makrobiotyczne, odpowiedzialne za krzewienie zdrowego stylu życia. Naturalne metody przywracania zdrowia jako najbezpieczniejsze cieszą się coraz większą popularnością. Książka Bożeny Żak-Cyran jest idealnym poradnikiem dla osób, które cenią sobie kuchnię opartą na żywności naturalnej.
W pierwszej części,teoretycznej, Bożena Żak-Cyran zawarła podstawowe informacje o zdrowym żywieniu. Rozpoczyna od wykazania, nie przez wszystkich uświadamianego, związku między chorobą a złym odżywianiem się. Kierując się mottem z Hipokratesa: "Jeżeli nie jesteś gotów zmienić stylu życia, nie zostaniesz wyleczony", po kolei wtajemnicza czytelnika w tajniki diety opartej na bazie produktów naturalnych. Zaznajamia nas z właściwościam popularnych i mniej znanych składników, dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Dowiadujemy się, jak zaplanować posiłki dla całej rodziny, otrzymujemy pomocne w codziennych zakupach i gotowaniu praktyczne rady, a także poznajemy szereg argumentów o pożytkach kuchni wegetariańskiej.
Część druga książki to przepisy Bożeny Żak-Cyran na zdrowe potrawy. Co poniektórych mogłaby zdziwić różnorodność i brak monotonii, zważywszy, że w potocznej świadomości zdrowe odżywianie kojarzone jest z jedzeniem wyłącznie kiełek,ziaren i sałatek. Autorka proponuje natomiast 259 rodzajów potraw! Mają one nie tylko lecznicze działanie, ale też bardzo apetyczniebrzmiące nazwy: buchty z nadzieniem orzechowym lub owocami, naleśniki wyborne z sosem orzechowo-karobowym, świeże śledziki pieczone n chrupko, strucle marchewkowo-jabłkową,gruszki w sosie waniliowym i wiele innych. Posegregowanie przepisów według określonych grup (zboża, zupy, jarskie pasty, pasztety, kotlety, gulasze, warzywa i sosy, dania rybne, napoje, desery i wypieki, lecznicze napoje, potrawym kompresy i okłady) mają ułatwić czytelnikowi praktyczne korzystanie z książki. Dopełnieniem wszystkich porad są przepisy na stosowane do przygotowania potraw półprodukty.
Poradnik Bożeny Żak- Cyran jest pomocą w codziennej realizacji teoretycznych zaleceń zdrowej diety. Cenną przede wszystkim ze względu na wskazówki praktyczne, ułatwiające dokonywanie pozornie prostych żywieniowych wyborów.
"Odnowa na talerzu"
Bożena Żak-Cyran
Poradnik żywienia naturalnego. 259 przepisów - recept na zdrowie
Wydawnictwo Galaktyka
Autorka jest specjalistką w swojej dziedzinie, bo od ponad 20 lat zajmuje się zawodowo zdrowym żywieniem. Dodatkowo poważne problemy zdrowotne uwrażliwiły ją na podejmowaną tematykę i uświadomiły, czego najbardziej ludziom dbającym o dietę brakuje.To z jej inicjatywy powstało Łódzkie Stowarzyszene Makrobiotyczne, odpowiedzialne za krzewienie zdrowego stylu życia. Naturalne metody przywracania zdrowia jako najbezpieczniejsze cieszą się coraz większą popularnością. Książka Bożeny Żak-Cyran jest idealnym poradnikiem dla osób, które cenią sobie kuchnię opartą na żywności naturalnej.
W pierwszej części,teoretycznej, Bożena Żak-Cyran zawarła podstawowe informacje o zdrowym żywieniu. Rozpoczyna od wykazania, nie przez wszystkich uświadamianego, związku między chorobą a złym odżywianiem się. Kierując się mottem z Hipokratesa: "Jeżeli nie jesteś gotów zmienić stylu życia, nie zostaniesz wyleczony", po kolei wtajemnicza czytelnika w tajniki diety opartej na bazie produktów naturalnych. Zaznajamia nas z właściwościam popularnych i mniej znanych składników, dostępnych w sklepach ze zdrową żywnością. Dowiadujemy się, jak zaplanować posiłki dla całej rodziny, otrzymujemy pomocne w codziennych zakupach i gotowaniu praktyczne rady, a także poznajemy szereg argumentów o pożytkach kuchni wegetariańskiej.
Część druga książki to przepisy Bożeny Żak-Cyran na zdrowe potrawy. Co poniektórych mogłaby zdziwić różnorodność i brak monotonii, zważywszy, że w potocznej świadomości zdrowe odżywianie kojarzone jest z jedzeniem wyłącznie kiełek,ziaren i sałatek. Autorka proponuje natomiast 259 rodzajów potraw! Mają one nie tylko lecznicze działanie, ale też bardzo apetyczniebrzmiące nazwy: buchty z nadzieniem orzechowym lub owocami, naleśniki wyborne z sosem orzechowo-karobowym, świeże śledziki pieczone n chrupko, strucle marchewkowo-jabłkową,gruszki w sosie waniliowym i wiele innych. Posegregowanie przepisów według określonych grup (zboża, zupy, jarskie pasty, pasztety, kotlety, gulasze, warzywa i sosy, dania rybne, napoje, desery i wypieki, lecznicze napoje, potrawym kompresy i okłady) mają ułatwić czytelnikowi praktyczne korzystanie z książki. Dopełnieniem wszystkich porad są przepisy na stosowane do przygotowania potraw półprodukty.
Poradnik Bożeny Żak- Cyran jest pomocą w codziennej realizacji teoretycznych zaleceń zdrowej diety. Cenną przede wszystkim ze względu na wskazówki praktyczne, ułatwiające dokonywanie pozornie prostych żywieniowych wyborów.
"Odnowa na talerzu"
Bożena Żak-Cyran
Poradnik żywienia naturalnego. 259 przepisów - recept na zdrowie
Wydawnictwo Galaktyka