Kuchnia pięciu przemian

Nasze prababki gotowały według pięciu przemian intuicyjnie, bo zgodnie z naturą. Dowodem na to są stare książki kucharskie – mówi Anna Krasucka z PIĘĆ SMAKÓW.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Kuchnia pięciu przemian
Marta Chowaniec: Gdzie po raz pierwszy spotkała się Pani z kuchnią 5 Przemian?

Anna Krasucka: Pierwszy raz z kuchnią pięciu przemian spotkałam się w Niemczech, gdzie mieszkałam przez wiele lat. Jednak dopiero kwestie zdrowotne i spotkanie z lekarzem medycyny chińskiej spowodowały, ze zaczęłam tę wiedzę naprawdę zgłębiać i stosować w swojej kuchni z dużym sukcesem zdrowotnym, ale przede wszystkim smakowym.

Dlaczego się Pani na nią zdecydowała?

Kuchnia pięciu przemian jest kuchnią, która w naszej tradycji istniała od zawsze, tylko jej tak nie nazywano. Nasze prababki gotowały wg pięciu przemian intuicyjnie, bo zgodnie z naturą. Dowodem na to są stare książki kucharskie.

Dla mnie osobiście był to przełom w mojej kuchni i moim odżywianiu. Dzięki stosowaniu zasad pięciu przemian poprawił się stan mojego zdrowia. Kiedyś było mi ciągle bardzo zimno, szybko marzłam, z czym wiązały się różne dolegliwości. Obecnie jest mi ciepło / normalnie, a dolegliwości zdrowotne zniknęły.

Potrawy ugotowane wg pięciu przemian są lekko strawne, łatwe i tanie w przygotowaniu, dodają mi energii, po jedzeniu czuję się lekka i absolutnie nie zmęczona, swobodnie utrzymuję swoją naturalną wagę ciała, jedząc do woli. Na co dzień potrafię dobrać potrawy odpowiednio do tego, co dzieje się naturze i w ten sposób służą mojemu zdrowiu i wzmacniają mnie. Teoria pięciu przemian przedstawia świat, który jest zgodny z prawami natury.

Czy Pani na co dzień stosuje taką dietę? Czy czasem zdarzają się Pani odstępstwa?

Na co dzień odżywiam się zdrowo, a gotując stosuję zasady pięciu przemian. To nie jest dieta na chwilę, tylko sposób odżywiania się dla zdrowia na zawsze.

Oczywiście, że odstępstwa się zdarzają, grzechy są po to, by je popełniać na dodatek z wielką rozkoszą. Jeśli jestem zaproszona na obiad lub kolacje do znajomych i oni nie do końca gotują zdrowo, nie ma problemu, mój układ trawienny świetnie sobie radzi z takim pożywieniem, bo codziennie jest bardzo dobrze odżywiany. Dodatkową kwestią takich odstępstw jest psychika, niezdrowy posiłek spożyty w doborowym towarzystwie, bez wyrzutów sumienia, będzie dobrze i łatwo trawiony. Ale podkreślam, odstępstwa i grzeszki zdarzają się od czasu do czasu, jak wyjście do teatru.

A skąd nazwa kuchnia 5 Przemian? Co to za tajemnicze przemiany i na czym polegają?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo złożona i nie jestem w stanie w kilku zdaniach wytłumaczyć całej teorii.

Pięć przemian, to 5 pór roku, 5 pór dnia, 5 cykli życia człowieka, 5 smaków.  Przemiany, jak sama nazwa wskazuje, nazywają się przemianami, bo w czasie gotowania, w garnku zachodzą właśnie przemiany. Zachowując cykl po sobie następujących przemian, sprawiamy, ze potrawa jest lepiej przyswajana przez organizm i w związku z tym jest lżej strawna.

Cykl, według którego się gotuje, nazywa się cyklem odżywczym i zawiera kolejno po sobie następujące przemiany: Ogień (smak gorzki), Ziemia (smak słodki), Metal (smak ostry), Woda (smak słony) i Drzewo (smak kwaśny). Żadna z przemian nie jest pierwsza ani ostatnia, one istnieją wszystkie razem tworząc jedną całość, cykl.

Zgodnie z wymienionymi wyżej smakami przyporządkowuje się składniki i produkty potrzebne do gotowania do danej przemiany np. marchew jest naturalnego smaku słodkiego i należy do przemiany Ziemi, a cytryna smaku kwaśnego i należy do przemiany Drzewo itd. Stosując wszystkie smaki i przemiany potrawa wychodzi zharmonizowana, zrównoważona i smakowita.

Jakie są ogólne zasady diety, która zapewni nam zdrowie?

Dieta, sposób żywienia powinna być zrównoważona i termicznie neutralna (nie za bardzo rozgrzewająca, ani wychładzająca). Warto się odżywiać zgodnie z porą roku i klimatem, w jakim się żyje.

Proponuję spożywać 3 cieple posiłki dziennie, surowizna niech będzie tylko dodatkiem do ciepłej strawy. Najlepszym napojem jest ciepła przegotowana woda źródlana. Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie, które powinno być ciepłym śniadaniem np. smaczna i odżywcza owsianka.

Anna Krasucka - założycielka Akademii Odżywiania dla Zdrowia PIĘĆ SMAKÓW (www.piecsmakow.com.pl), w ramach której organizuje i prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i (przede wszystkim!) smacznego gotowania. W swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, zasad dietetyki Tradycyjnej Medycyny Chińskiej (kuchnia Pięciu Przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Syrii, Jordanii, Tanzanii).

Kompot z gruszek, jabłek i śliwek

Składniki:

2 gruszki (ZIEMIA)
10 śliwek (ZIEMIA)
5 daktyli (ZIEMIA)
cynamon ( METAL)
3 goździki (METAL)
2 plastry imbiru (METAL)
sól (WODA)
2 kwaśne jabłka (DRZEWO)
prażone płatki migdałowe (ZIEMIA)

Obierz owoce i pokrój. Zagotuj 2 l wody, dodaj gruszki, śliwki i daktyle, po chwili przyprawy, następnie sól i na końcu jabłka. Gotuj pod przykryciem ok. 30 min. Gotowy kompot spożywaj na ciepło, posypany podprażonymi płatkami migdałowymi.

www.piecsmakow.com.pl