Tajniki łączenia przypraw i ziół

Zioła i przyprawy nie tylko dodają aromatu, ale mają też właściwości zdrowotne. Anna Krasucka - specjalistka żywieniowa zdradza tajniki łączenia przypraw i ziół.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Tajniki łączenia przypraw i ziół
fot. Akademia Smaku Simens

Przyprawy towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Były stosowane już 50 tysięcy lat p.n.e. w marokańskim Agadirze.

Zioła używane były nie tylko do udoskonalania smaku potraw, ale także do leczenia. Wiedzę i umiejętności wykorzystania ziół oraz przypraw zdobywali uczestnicy szóstych warsztatów Akademii Smaku Siemens.



                                             



Anna Krasucka Doradca żywieniowy

Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu. Jest propagatorką profilaktycznego podejścia do zdrowia i naturalnej diety. Interesują ją zagadnienia długowieczności, metody zachowania zdrowia i urody zarówno wewnętrznej jak i zewnętrznej metodami naturalnymi.

Stworzyła Akademię Odżywiania dla Zdrowia "Pięć Smaków" w ramach której od lat prowadzi praktyczne warsztaty zdrowego i smacznego gotowania, wyjazdy pro zdrowotne, w tym rodzinne oraz wykłady na temat zdrowego żywienia. W swojej kuchni czerpie inspiracje z natury, z polskiej tradycji kulinarnej, z zasad dietetyki tradycyjnej medycyny chińskiej (kuchnia pięciu przemian) oraz swoich licznych podróży (m.in. do Laosu, Kambodży, Indonezji, Tajlandii, Syrii, Jordanii, Izraela, Tanzanii). Prowadzi wykłady dla firm, w szkołach i przedszkolach na temat zdrowego odżywiania. W Warszawie prowadzi konsultacje indywidualne.



Wywiad, ciekawostki oraz przepisy znajdziecie w magazynie Akademii Smaku Siemens „Przyprawy i zioła"