Kuchnia portugalska charakteryzuje się przede wszystkim obfitością ryb i owoców morza. Popularnością cieszą się również słodkie, grillowane sardynki, które przyrządza się często na bocznych ulicach i skwerach miast, traktując gotowanie jako okazję do towarzyskich spotkań. Kawa w Portugalii traktowana jest jak sprawa najwyższej rangi. Musi być mała, mocna i aromatyczna.
Główne dania:
„zielona zupa”(Caldo Verde) – narodowa potrawa przygotowywana z krojonej włoskiej kapusty
pasteis de bacalhau – krokiety podawane w formie przekąski
morcela (rodzaj kaszanki)
chourico (pikantna wędzona kiełbasa)
arroz doze – ryżowy pudding z cynamonem
pastel de Nata tarta z nadzieniem owocowym lub budyniowym
Porco a Alentejana - wieprzowina z małżami
Sery z Portugalii: Cabreiro, Serra de Estrella, Serpa, Requeijao
Wina:
Porto, Madera
Podstawowy słowniczek:
Pequeno almoço - śniadanie
Almoço - obiad/lunch (raczej większa przekąska)
Lanche - podwieczorek
Jantar - obiad/kolacja (największy posiłek)
Sopa - zupa
Peixe - ryba
Carne - mięso
Salada - sałatka
Legumes - warzywa
Frutas - owoce
Sobremesa - deser
Główne dania:
„zielona zupa”(Caldo Verde) – narodowa potrawa przygotowywana z krojonej włoskiej kapusty
pasteis de bacalhau – krokiety podawane w formie przekąski
morcela (rodzaj kaszanki)
chourico (pikantna wędzona kiełbasa)
arroz doze – ryżowy pudding z cynamonem
pastel de Nata tarta z nadzieniem owocowym lub budyniowym
Porco a Alentejana - wieprzowina z małżami
Sery z Portugalii: Cabreiro, Serra de Estrella, Serpa, Requeijao
Wina:
Porto, Madera
Podstawowy słowniczek:
Pequeno almoço - śniadanie
Almoço - obiad/lunch (raczej większa przekąska)
Lanche - podwieczorek
Jantar - obiad/kolacja (największy posiłek)
Sopa - zupa
Peixe - ryba
Carne - mięso
Salada - sałatka
Legumes - warzywa
Frutas - owoce
Sobremesa - deser