Róża
Zwiera dużo dużo witaminy C E, P, K i witamin z grupy B, a także karotenu, garbników, kwasu cytrynowego i jabłkowego, węglowodanów, pektyn oraz składników mineralnych
Najbardziej znane są oczywiście konfitury z róży. We Francji przygotowuje się wódkę zwaną Gratte cul (franc. pączek dzikiej róży).
Hibiskus
Najwięcej zawiera w sobie witaminy C i wapnia. Łagodzi podrażnienia i przyspiesza przemianę materii. Wzmacnia układ odpornościowy.
Bardzo popularna jest herbata z hibiskusa. Może być podawana na zimno i na gorąco. Ale można też z niego przygotowywać syropy, dżemy, galaretki, lody i puddingi.
Fiołek trójbarwny, czyli bratek
Reguluje przemianę materii, działa moczopędnie, zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych. Ma dużo witaminy C. Wiosną kwiatkami fiołka można dekorować sałatki i drinki.
Przygotowywany jest napar z fiołka: 2 łyżki zasuszonych kwiatków zalewamy 2 szklankami wrzątku i parzymy pod przykryciem 20 minut. Ma cierpki smak z nutą słodyczy.
Goździk
Jedna z najbardziej lubianych przypraw korzennych. Bardzo korzystanie wpływa na trawienie. Uśmierza ból i dezynfekuje rany.
Warto wetknąć goździka w cebulę, co poprawi smak rosołu. Poza tym jest to przyprawa wyjątkowo uniwersalna.
Zwiera dużo dużo witaminy C E, P, K i witamin z grupy B, a także karotenu, garbników, kwasu cytrynowego i jabłkowego, węglowodanów, pektyn oraz składników mineralnych
Najbardziej znane są oczywiście konfitury z róży. We Francji przygotowuje się wódkę zwaną Gratte cul (franc. pączek dzikiej róży).
Hibiskus
Najwięcej zawiera w sobie witaminy C i wapnia. Łagodzi podrażnienia i przyspiesza przemianę materii. Wzmacnia układ odpornościowy.
Bardzo popularna jest herbata z hibiskusa. Może być podawana na zimno i na gorąco. Ale można też z niego przygotowywać syropy, dżemy, galaretki, lody i puddingi.
Fiołek trójbarwny, czyli bratek
Reguluje przemianę materii, działa moczopędnie, zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych. Ma dużo witaminy C. Wiosną kwiatkami fiołka można dekorować sałatki i drinki.
Przygotowywany jest napar z fiołka: 2 łyżki zasuszonych kwiatków zalewamy 2 szklankami wrzątku i parzymy pod przykryciem 20 minut. Ma cierpki smak z nutą słodyczy.
Goździk
Jedna z najbardziej lubianych przypraw korzennych. Bardzo korzystanie wpływa na trawienie. Uśmierza ból i dezynfekuje rany.
Warto wetknąć goździka w cebulę, co poprawi smak rosołu. Poza tym jest to przyprawa wyjątkowo uniwersalna.