Kwiaty są pyszne

Jedne mają wiele składników odżywczych, inne są trujące. Jakie kwiaty mogą zakwitnąć na naszych talerzach?

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kwiaty są pyszne
Róża

Zwiera dużo dużo witaminy C E, P, K i witamin z grupy B, a także karotenu, garbników, kwasu cytrynowego i jabłkowego, węglowodanów, pektyn oraz składników mineralnych

Najbardziej znane są oczywiście konfitury z róży. We Francji przygotowuje się wódkę zwaną Gratte cul (franc. pączek dzikiej róży).

Hibiskus

Najwięcej zawiera w sobie witaminy C i wapnia. Łagodzi podrażnienia i przyspiesza przemianę materii. Wzmacnia układ odpornościowy.

Bardzo popularna jest herbata z hibiskusa. Może być podawana na zimno i na gorąco. Ale można też z niego przygotowywać syropy, dżemy, galaretki, lody i puddingi.

Fiołek trójbarwny, czyli bratek

Reguluje przemianę materii, działa moczopędnie, zmniejsza łamliwość naczyń krwionośnych. Ma dużo witaminy C. Wiosną kwiatkami fiołka można dekorować sałatki i drinki.

Przygotowywany jest napar z fiołka: 2 łyżki zasuszonych kwiatków zalewamy 2 szklankami wrzątku i parzymy pod przykryciem 20 minut. Ma cierpki smak z nutą słodyczy.

Goździk

Jedna z najbardziej lubianych przypraw korzennych. Bardzo korzystanie wpływa na trawienie. Uśmierza ból i dezynfekuje rany.

Warto wetknąć goździka w cebulę, co poprawi smak rosołu. Poza tym jest to przyprawa wyjątkowo uniwersalna.