Ewę Wachowicz znamy dziś głównie jako gospodynię programów kulinarnych i autorkę niezliczonej ilości przepisów na różne smakowite potrawy. Jest ekspertką w swojej dziedzinie, w której dużą wiedzę z zakresu żywności łączy z niesłabnącą miłością do kulinariów. Choć gotowanie jest i zawsze było jej ogromną pasją, szerokiej publiczności dała się poznać początkowo z nieco innej strony.
Urodziła się w 1970 roku w Gorlicach. Medialną karierę rozpoczęła w 1992 roku, gdy wygrała nasz rodzimy konkurs piękności zdobywając tytuł Miss Polonii. Następnie wzięła udział w konkursie Miss Świata – tam wybrano ją trzecią wicemiss. W kolejnym, 1993 roku, została Miss Świata Studentek. Przed młodą, piękną i lubiącą kamerę Ewą otworzyły się drzwi wielkiego świata, w tym również polityki. Od 1993 do 1995 roku pełniła funkcję rzecznika prasowego w rządzie Waldemara Pawlaka. Wspomina tamten okres jako bardzo intensywny, ale też niezwykle kształcący i ważny w jej życiu.
Po przygodzie z konkursami piękności oraz wielką polityką zdecydowała się połączyć świeżo zaszczepioną dziennikarską pasję, uwagę mediów, jaka się na niej skupiła oraz odwieczną miłość do gotowania. W tym celu założyła firmę Promiss produkującą programy telewizyjne, głównie o tematyce kulinarnej. Od 1998 przez następne 10 lat firma wydawała na zlecenie TVP program „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Od 2007 roku Ewa Wachowicz prowadziła w Polsacie swój własny program, którego była producentką, pomysłodawczynią i gospodynią. W „Ewa gotuje” widzowie mogli oglądać zawsze uśmiechniętą Wachowicz, która w swojej własnej, domowej kuchni (będącą jednocześnie planem zdjęciowym programu) ciepło i z zaangażowaniem opowiada o przygotowywanych pysznościach.
Pasję do kulinariów zaszczepiła w Ewie jej mama już we wczesnym dzieciństwie. Do dziś jest ona dla niej kucharskim autorytetem i wzorem. Wspomina, że matka zawsze świetnie gotowała specjalizując się głównie w tradycyjnych potrawach. Nie bała się jednak eksperymentować. To z jej powodu Wachowicz zdecydowała się związać zawodowo z gotowaniem. W Krakowie uczęszczała na studia z zakresu technologii żywności. Dziś jest ekspertem w tej dziedzinie. Prowadzi programy telewizyjne, wydaje książki, chętnie udziela wywiadów. Ma ciekawe podejście do kwestii spożywania tłuszczu. W przeciwieństwie do innych specjalistów zachęca Polaków do jedzenia potraw z tłuszczem w nieco większych ilościach niż to się przyjęło w ostatnich latach. Argumentuje to klimatem w jakim żyjemy – długie zimowe dni mrozów, deszcz i szarówki zwiększają nasze zapotrzebowanie na ten składnik. Powinniśmy więc w okresie jesienno-zimowym chętnie sięgać po tradycyjne polskie potrawy, w których tłuszczu jest pod dostatkiem.
O gotowaniu mówi, że jest dla niej czynnością bardzo intymną oraz… seksowną. Ewę Wachowicz często porównuje się z Nigellą Lawson. I coś w tym jest! Obie są niesamowicie zmysłowe, kobiece i pełne energii, zarówno w kuchni, jak i poza nią. Ewa oprócz gotowania lubi, kiedy życie stawia przed nią wyzwania. Z tego powodu zdecydowała się na udział w piątej edycji „Tańca z gwiazdami” (zajęła siódme miejsce) oraz w formacie „Tylko nas dwoje”, gdzie pokazała swój talent wokalny i zajęła szóste miejsce. Od 2013 roku zasiadła wspólnie z innymi ekspertami kulinarnymi w jury programu Top Chef Polska.
Równolegle do kuchennej pasji Ewa Wachowicz realizuje się w spełnianiu innej, ale równie ważnej – wspinaczce. Wychowana w Beskidzie Niskim już w młodości przeszła wszystkie najważniejsze szlaki naszych polskich gór. Z czasem przyszedł moment na większe wyzwania. Do tej pory wspięła się m.in. na szczyty takie jak Kilimandżaro, Elbrus czy Mount Kenya. I ciągle planuje kolejne wyprawy! Przygotowuje się do nich regularnie ćwicząc, trenując z trenerem personalnym oraz zdrowo się odżywiając. Podkreśla, że w życiu najważniejsze są marzenia i dążenie do ich realizowania. To one są siłą napędową i dodają energii do wszelkich innych działań. Trzymamy kciuki, aby Ewie Wachowicz udało się urzeczywistnić jak najwięcej z nich!
Urodziła się w 1970 roku w Gorlicach. Medialną karierę rozpoczęła w 1992 roku, gdy wygrała nasz rodzimy konkurs piękności zdobywając tytuł Miss Polonii. Następnie wzięła udział w konkursie Miss Świata – tam wybrano ją trzecią wicemiss. W kolejnym, 1993 roku, została Miss Świata Studentek. Przed młodą, piękną i lubiącą kamerę Ewą otworzyły się drzwi wielkiego świata, w tym również polityki. Od 1993 do 1995 roku pełniła funkcję rzecznika prasowego w rządzie Waldemara Pawlaka. Wspomina tamten okres jako bardzo intensywny, ale też niezwykle kształcący i ważny w jej życiu.
Po przygodzie z konkursami piękności oraz wielką polityką zdecydowała się połączyć świeżo zaszczepioną dziennikarską pasję, uwagę mediów, jaka się na niej skupiła oraz odwieczną miłość do gotowania. W tym celu założyła firmę Promiss produkującą programy telewizyjne, głównie o tematyce kulinarnej. Od 1998 przez następne 10 lat firma wydawała na zlecenie TVP program „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Od 2007 roku Ewa Wachowicz prowadziła w Polsacie swój własny program, którego była producentką, pomysłodawczynią i gospodynią. W „Ewa gotuje” widzowie mogli oglądać zawsze uśmiechniętą Wachowicz, która w swojej własnej, domowej kuchni (będącą jednocześnie planem zdjęciowym programu) ciepło i z zaangażowaniem opowiada o przygotowywanych pysznościach.
Pasję do kulinariów zaszczepiła w Ewie jej mama już we wczesnym dzieciństwie. Do dziś jest ona dla niej kucharskim autorytetem i wzorem. Wspomina, że matka zawsze świetnie gotowała specjalizując się głównie w tradycyjnych potrawach. Nie bała się jednak eksperymentować. To z jej powodu Wachowicz zdecydowała się związać zawodowo z gotowaniem. W Krakowie uczęszczała na studia z zakresu technologii żywności. Dziś jest ekspertem w tej dziedzinie. Prowadzi programy telewizyjne, wydaje książki, chętnie udziela wywiadów. Ma ciekawe podejście do kwestii spożywania tłuszczu. W przeciwieństwie do innych specjalistów zachęca Polaków do jedzenia potraw z tłuszczem w nieco większych ilościach niż to się przyjęło w ostatnich latach. Argumentuje to klimatem w jakim żyjemy – długie zimowe dni mrozów, deszcz i szarówki zwiększają nasze zapotrzebowanie na ten składnik. Powinniśmy więc w okresie jesienno-zimowym chętnie sięgać po tradycyjne polskie potrawy, w których tłuszczu jest pod dostatkiem.
O gotowaniu mówi, że jest dla niej czynnością bardzo intymną oraz… seksowną. Ewę Wachowicz często porównuje się z Nigellą Lawson. I coś w tym jest! Obie są niesamowicie zmysłowe, kobiece i pełne energii, zarówno w kuchni, jak i poza nią. Ewa oprócz gotowania lubi, kiedy życie stawia przed nią wyzwania. Z tego powodu zdecydowała się na udział w piątej edycji „Tańca z gwiazdami” (zajęła siódme miejsce) oraz w formacie „Tylko nas dwoje”, gdzie pokazała swój talent wokalny i zajęła szóste miejsce. Od 2013 roku zasiadła wspólnie z innymi ekspertami kulinarnymi w jury programu Top Chef Polska.
Równolegle do kuchennej pasji Ewa Wachowicz realizuje się w spełnianiu innej, ale równie ważnej – wspinaczce. Wychowana w Beskidzie Niskim już w młodości przeszła wszystkie najważniejsze szlaki naszych polskich gór. Z czasem przyszedł moment na większe wyzwania. Do tej pory wspięła się m.in. na szczyty takie jak Kilimandżaro, Elbrus czy Mount Kenya. I ciągle planuje kolejne wyprawy! Przygotowuje się do nich regularnie ćwicząc, trenując z trenerem personalnym oraz zdrowo się odżywiając. Podkreśla, że w życiu najważniejsze są marzenia i dążenie do ich realizowania. To one są siłą napędową i dodają energii do wszelkich innych działań. Trzymamy kciuki, aby Ewie Wachowicz udało się urzeczywistnić jak najwięcej z nich!