Gotowanie z Okrasą

Jest obecnie jednym z najpopularniejszych polskich kucharzy. Utalentowany, charyzmatyczny, z licznymi sukcesami i nagrodami – oto Karol Okrasa.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Gotowanie z Okrasą
fot. www.instagram.com/fotoagnieszka/
Utalentowany, przystojny, rozpoznawalny, charyzmatyczny – tak w skrócie można określić Karola Okrasę. Był najmłodszym szefem kuchni hotelu Bristol, pracował także w restauracji hotelu Jan III Sobieski. Wyróżniony odznaką państwową „Bene Merito” oraz szeregiem nagród związanych z kulinariami, m.in. Oscarem Kulinarnym w 2005 roku czy Chef de L’Avenir i Chef Challange. Do telewizji trafił z castingu.

Urodził się w 1978 roku w Białej Podlaskiej. Ukończył warszawskie technikum Gastronomiczne – Hotelarskie im. E. Pijanowskiego, gdzie poznał miłość swojego życia i przyszłą żonę Monikę. Wspólnie wychowują córkę Lenę. Studiował w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie na Wydziale Nauki o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji. W 2003 roku udało mu się pokonać nieco ponad setkę kandydatów i wygrać casting umożliwiający poprowadzenie programu kulinarnego dla Telewizji Polskiej. W rezultacie gotował kolejno w TVP1 w „Kuchni z Okrasą” oraz w TVP2 w „Smaki czasu z Karolem Okrasą”. Obecnie możemy oglądać go ponownie w TVP1 w programie „Okrasa łamie przepisy”.

 

A photo posted by Agnieszka Jaworska (@fotoagnieszka) on


Z dużą sympatią widzów spotkała się kampania sieci Lidl pt. „Pascal kontra Okrasa”, w której wystąpił wspólnie z innym polskim kucharzem francuskiego pochodzenia, Pascalem Brodnickim. Współpracę z Lidlem kontynuował razem z prezenterką Dorotą Wellman biorąc udział w projekcie „Dorota, Karol i Goście”. W 2006 roku w wydawnictwie Edipresse Polska Okrasa wydał autorską książkę zatytułowaną „Gotuj z Okrasą”.

Warto wspomnieć, że Okrasa wspólnie z innymi znanymi kucharzami: Robertem Sową i Kurtem Schellerem założyli w 2008 roku Fundację Klubu Szefów Kuchni, która powstała aby kulinarnie edukować Polaków i promować polską kuchnię.

Poza czasem przeznaczonym na działalność medialną Okrasa poświęca się mieszczącej się w śródmieściu Warszawy restauracji „Platter” by Karol Okrasa, w której jest szefem kuchni. Kucharz słynie z zamiłowania do tradycyjnych polskich smaków i odświeżania starych, zapomnianych przepisów. W swoich potrawach stara się łączyć polskie smaki obecne w naszej kuchni od wieków z nowinkami kulinarnymi inspirowanymi podróżami po całym świecie.