„Kulinarne podróże z Podravką” tak jak na pewno już zaobserwowaliście składały się z dwóch etapów. W pierwszym uczestnicy poznawali tajniki kuchni z różnych regionów świata. Wspólnie z Łukaszem Piliszkiem przegotowali: sałatkę z ośmiornic podaną na pikantnym ajvarze, spaghetti z omułkami, ryż smażony po azjatycku z kurkumą, warzywami i ośmiornicą oraz sushi.
Drugą część stanowił konkurs. Tym razem pięć bardzo twórczych drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy.
Poziom był bardzo wysoki, wszystkie dania konkursowe z przyjemnością degustowaliśmy, zachwycały przemyślaną aranżacją.
Najlepsze okazała się drużyna w składzie: Magda Jaborska, Damian Jóźwiak, Kacper Wasiak.
Podczas warsztatów w Zgierzu zdecydowanie było widać ogromne zaangażowanie uczestników w projekt! Bardzo duże wrażenie zrobiła na nas praca podczas części konkursowej – młodzież pracowała w skupieniu, dobrze współpracowała ze sobą. Panowała bardzo dobra twórcza atmosfera.
Do udziału w warsztatach i tym razem zaprosiliśmy znanych w okolicy kucharzy i restauratorów:
Przedstawicielki lokalnych restauratorów – Pani Katarzyna i Kinga Bukowska z Zajazdu Leon zasiadły z nami w jury konkursu. I tym razem się dużą niespodzianką dla uczestników warsztatów okazała się wspólna zabawa polegająca na wybraniu przez uczniów pięć produktów, z których w bardzo krótkim czasie nasz mistrz oraz zaproszony gość – Kinga Bukowaska przygotowali interesujące danie.
Jak można było się spodziewać, młodzież starała się jak najbardziej skomplikować zadanie, wybierając teoretycznie niepasujące do siebie składniki. Tym razem uczniowie wybrali: paprykę, miód, ajvar, szparagi oraz mandarynkę. Mistrz z asystentką przyrządzili karmelizowane w miodzie szparagi z pikantnym chutneyem paprykowo – mandarynkowym. Ten szybki pokaz twórczego kulinarnego gotowania, wzbudził ogromny podziw wśród uczestników warsztatów.
Mimo, iż wakacje już tu, tuż zachęcamy wszystkich zainteresowanych do dalszego śledzenia akcji na facebooku. Już 1 lipca 2012 organizatorzy ogłaszają otwarty konkurs dla całej społeczności facebookowej. Na zwycięzców czekają bardzo interesujące nagrody.
Drugą część stanowił konkurs. Tym razem pięć bardzo twórczych drużyn zmagało się o przejście do finału projektu, przygotowując przystawkę oraz danie główne na bazie nowo nabytej wiedzy.
Poziom był bardzo wysoki, wszystkie dania konkursowe z przyjemnością degustowaliśmy, zachwycały przemyślaną aranżacją.
Najlepsze okazała się drużyna w składzie: Magda Jaborska, Damian Jóźwiak, Kacper Wasiak.
Podczas warsztatów w Zgierzu zdecydowanie było widać ogromne zaangażowanie uczestników w projekt! Bardzo duże wrażenie zrobiła na nas praca podczas części konkursowej – młodzież pracowała w skupieniu, dobrze współpracowała ze sobą. Panowała bardzo dobra twórcza atmosfera.
Do udziału w warsztatach i tym razem zaprosiliśmy znanych w okolicy kucharzy i restauratorów:
Przedstawicielki lokalnych restauratorów – Pani Katarzyna i Kinga Bukowska z Zajazdu Leon zasiadły z nami w jury konkursu. I tym razem się dużą niespodzianką dla uczestników warsztatów okazała się wspólna zabawa polegająca na wybraniu przez uczniów pięć produktów, z których w bardzo krótkim czasie nasz mistrz oraz zaproszony gość – Kinga Bukowaska przygotowali interesujące danie.
Jak można było się spodziewać, młodzież starała się jak najbardziej skomplikować zadanie, wybierając teoretycznie niepasujące do siebie składniki. Tym razem uczniowie wybrali: paprykę, miód, ajvar, szparagi oraz mandarynkę. Mistrz z asystentką przyrządzili karmelizowane w miodzie szparagi z pikantnym chutneyem paprykowo – mandarynkowym. Ten szybki pokaz twórczego kulinarnego gotowania, wzbudził ogromny podziw wśród uczestników warsztatów.
Mimo, iż wakacje już tu, tuż zachęcamy wszystkich zainteresowanych do dalszego śledzenia akcji na facebooku. Już 1 lipca 2012 organizatorzy ogłaszają otwarty konkurs dla całej społeczności facebookowej. Na zwycięzców czekają bardzo interesujące nagrody.