Urodził się 21 października 1983 roku w Zielonej Górze. Pasję do gotowania ma w sobie od samego dzieciństwa, ale studiował – dość przekornie – trzy różne kierunki: nauki polityczne, socjologię i bezpieczeństwo żywności. Choć dyscypliny te wydają się na pierwszy rzut oka bardzo od siebie odległe, to jednak świetnie oddają zainteresowania Grzegorza i jego spojrzenie na kwestię kulinariów. Jedzenie to dla niego nie tylko spożywane produkty, ale cały system zależności i wpływów, dzięki któremu można definiować rzeczywistość.
Obecnie większość jego życia kręci się wokół gotowania, prowadzenia programów kulinarnych, pisania książek i brania udziału w kolejnych projektach. Mówi, że kuchnia jest dla niego wszystkim. Jest tym, co w jego życiu najważniejsze i niezbędne do funkcjonowania - jak powietrze! Gotował w wielu restauracjach i uczył się od najlepszych. Pracował pod okiem Kurta Schellera w jego „Akademii Kulinarnej”, a także m.in. wspólnie z Wojciechem Amaro oraz Robertem Sową.
Jego kariera medialna rozpoczęła się współpracą ze stacją TVN, gdzie gotował w „Dzień dobry TVN”, jak również przygotowywał reportaże kulinarne z podróży po różnych krajach i regionach. Ma na koncie prowadzenie autorskiego programu „Ł’apetyt” oraz „Ł’apetyt II” w Kuchnia TV. Współpracował z radiem TOK.fm i Polskim Radiem Czwórka, z wieloma czasopismami branżowymi, takimi jak Magazyn Kulinarny Kuchnia oraz z blogami i portalami internetowymi. Od 2013 roku zasiada w jury programu „Top Chef”. Wziął także udział w emitowanym przez Polsat „Tańcu z gwiazdami”. Cały czas jest aktywny, pełen energii, humoru i pomysłów - prowadzi warsztaty i pokazy gotowania, wydaje książki.
Jednym z jego najważniejszych projektów jest „Szkoła na widelcu” – program skierowany do dzieci i młodzieży szkolnej. Chce przez niego edukować uczniów, rodziców i nauczycieli w zakresie zdrowego jedzenia w szkole i uświadamiać najmłodszych co do jakości spożywanych produktów. Z tego powodu Grzegorz często porównywany jest do innego słynnego kucharza, Brytyjczyka Jamiego Oliviera, który w swoim kraju znany jest z walki z fast foodami.
Łapanowski podobnie - podkreśla jak ważne jest jedzenie zdrowych, nieprzetworzonych produktów pochodzących z lokalnych gospodarstw i od krajowych producentów. Jest zwolennikiem prostych, tradycyjnych, narodowych i zdrowych smaków, ale nie boi się też nowości. Jadł już m.in. robaki, mięso wielbłądów czy reniferów. Twierdzi, że dla kucharza najważniejsza jest ciągła nauka. Niie istnieje na świecie taki przysmak, którego bałby się spróbować.
Obecnie większość jego życia kręci się wokół gotowania, prowadzenia programów kulinarnych, pisania książek i brania udziału w kolejnych projektach. Mówi, że kuchnia jest dla niego wszystkim. Jest tym, co w jego życiu najważniejsze i niezbędne do funkcjonowania - jak powietrze! Gotował w wielu restauracjach i uczył się od najlepszych. Pracował pod okiem Kurta Schellera w jego „Akademii Kulinarnej”, a także m.in. wspólnie z Wojciechem Amaro oraz Robertem Sową.
Jego kariera medialna rozpoczęła się współpracą ze stacją TVN, gdzie gotował w „Dzień dobry TVN”, jak również przygotowywał reportaże kulinarne z podróży po różnych krajach i regionach. Ma na koncie prowadzenie autorskiego programu „Ł’apetyt” oraz „Ł’apetyt II” w Kuchnia TV. Współpracował z radiem TOK.fm i Polskim Radiem Czwórka, z wieloma czasopismami branżowymi, takimi jak Magazyn Kulinarny Kuchnia oraz z blogami i portalami internetowymi. Od 2013 roku zasiada w jury programu „Top Chef”. Wziął także udział w emitowanym przez Polsat „Tańcu z gwiazdami”. Cały czas jest aktywny, pełen energii, humoru i pomysłów - prowadzi warsztaty i pokazy gotowania, wydaje książki.
Jednym z jego najważniejszych projektów jest „Szkoła na widelcu” – program skierowany do dzieci i młodzieży szkolnej. Chce przez niego edukować uczniów, rodziców i nauczycieli w zakresie zdrowego jedzenia w szkole i uświadamiać najmłodszych co do jakości spożywanych produktów. Z tego powodu Grzegorz często porównywany jest do innego słynnego kucharza, Brytyjczyka Jamiego Oliviera, który w swoim kraju znany jest z walki z fast foodami.
Łapanowski podobnie - podkreśla jak ważne jest jedzenie zdrowych, nieprzetworzonych produktów pochodzących z lokalnych gospodarstw i od krajowych producentów. Jest zwolennikiem prostych, tradycyjnych, narodowych i zdrowych smaków, ale nie boi się też nowości. Jadł już m.in. robaki, mięso wielbłądów czy reniferów. Twierdzi, że dla kucharza najważniejsza jest ciągła nauka. Niie istnieje na świecie taki przysmak, którego bałby się spróbować.