Kulinarny Puchar Polski to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce, jako jedyny cieszy się patronatem ze strony najważniejszych krajowych i międzynarodowych stowarzyszeń branżowych.
Robert Echaust (Kulinarny Puchar Polski 2011)
Michał Kuduk (Primerba Cup 2011)
Daniel Olas (Ale Pasztet)
Krzysztof Nawrocki (II Konkurs Kuchnia Polska Nowoczesna)
Łukasz Cichy (l’Art de la Cuisine Martell)
Robert Dąbrowski (VII Festiwal Kuchni Greckiej)
Jarosław Fojcik (Trendy Chef of Poland 2012)
Bartłomiej Sierocki (Kulinarna Uczta Gastro-Hotel z Markiem Widomskim)
Przemysław Morgut (IV Konkurs Kulinarny Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś)
Waldemar Trzciołek (IV Festiwal Kuchni Zbójnickiej)
Adam Dmyterko (IX Dorszowe Żniwa)
Łukasz Grabowski (V Festiwal Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim)
Marek Rybacki (VII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny)
Oliver Kramp (Turniej Kucharzy VII Festiwalu Smaku w Grucznie)
W konkursie startują dwuosobowe drużyny, które w półfinale zmierzą się w przyrządzaniu przekąski na ciepło, której głównym składnikiem będzie grasica cielęca podawana z maliną i gruszką.
W finale natomiast na pozostałych w konkursie uczestników czekać będzie halibut ze skórą, ze świeżym porem i ośmiorniczkami (są to składniki obowiązkowe).
W jury oceniającym popisy kucharzy zasiądą kulinarne gwiazdy międzynarodowego formatu – przewodniczącym będzie Jean Bos, prekursor kuchni molekularnej i najlepszy kucharz świata 2006 roku. W jury oprócz niego zasiądą między innymi Didier Bolle-France, który pracował w wielu restauracjach nagrodzonych gwiazdkami Michelin oraz jedyna kobieta w tym gronie, szwedzka szefowa kuchni Malin Soderstrom - w Szwecji prawdziwa gwiazda kulinarna – prowadzi własne programy, wydaje książki, jest też szefem kuchni modnej restauracji w Sztokholmie.
Kryteria oceny obejmują przygotowanie i czystość stanowiska pracy, fachowość przygotowania, prezentację potrawy, smak i czas pracy.
Zespół, który zdobędzie puchar otrzyma również nagrodę w wysokości 15 tysięcy złotych oraz szkolenie w renomowanym instytucie kulinarnym.
Więcej informacji na oficjalnej stronie KPP.