Kuracja winogronowa

Wrzesień to czas kiedy winogronu jest pod dostatkiem i to w przystępnych cenach, a więc warto zrobić kurację oczyszczającą organizm z toksyn.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Kuracja winogronowa
We wrześniu, kiedy na rynku jest pod dostatkiem winogron, warto przeprowadzić kurację winogronową.

Polega ona na zastąpieniu tymi owocami wszystkich posiłków w ciągu jednego lub dwóch dni tygodnia. Je się wtedy same owoce albo pije przygotowany z nich sok. Na jednodniową kurację należy przeznaczyć 1-1,5 kg winogron, dzieląc je na 3-5 posiłków, lub 1,75 l soku (bez cukru). Dodatkowo trzeba wypić w ciągu dnia 1,5 l wody mineralnej. Kurację można kilkakrotnie powtórzyć.

Winogrona zawierają sporo cukrów, a więc są kaloryczne (1 kg winogron to około 700-800 kilokalorii), mają też dużo witamin: A, B1, B6, B12, C, PP, oraz soli wapnia, potasu, żelaza, magnezu i fosforu.

Nawet najbardziej kwaśne grona działają zasado twórczo, mają właściwości odtruwające, oczyszczają krew i przewód pokarmowy ze szkodliwych związków, wzmacniają serce i poprawiają krążenie. Powodują też obniżenie ciśnienia krwi i odwodnienie tkanek, ponieważ mają właściwości moczopędne.

Ciemne winogrona są zdrowsze od jasnych, gdyż zawierają barwniki (flawonoidy), które wzmacniają żyły i naczynka krwionośne. Dlatego ciemne winogrona i przygotowany z nich sok są zalecane osobom cierpiącym na żylaki i obrzęki nóg.

Kurację winogronową mogą przeprowadzić osoby zdrowe, a także cierpiące na chroniczne zaparcia, artretyzm i reumatyzm, niedokrwistość, astmę oskrzelową, zaburzenia przemiany materii, choroby wątroby i nerek. Daje też ona dobre rezultaty przy wyczerpaniu nerwowym.

Nie powinno jej się stosować przy cukrzycy, chorobie wrzodowej, chorobach płuc i dróg żółciowych.