Brązowy ryż jest pełnoziarnisty, sycący i bogaty w błonnik. Ziarna zawierają również witaminę E i B6 oraz magnez, wapń, fosfor i żelazo.
Jak ugotować brązowy ryż na sypko
Brązowy ryż na sypko jest prosty w przygotowaniu.
Ryż brązowy z warzywami i kurczakiem
Brązowy ryż dobrze smakuje z warzywami i kurczakiem. Takie danie świetnie sprawdzi się jako szybki obiad. Ryż ugotuj na sypko. Pierś z kurczaka umyj, oczyść, pokrój w kostkę i włóż na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż mięso się zarumieni. Po kilku minutach dodaj dowolne warzywa, na przykład cebulę, pora, pomidory bez skórki, paprykę, cukinię i marchew. Danie smaż przez kilkanaście minut na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec na patelnię wsyp ryż. Całość przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Sposób na ryż brązowy z jabłkami
Jeśli nie masz pomysłu na kolację lub przekąskę do pracy czy szkoły, przygotuj brązowy ryż z jabłkiem. Wystarczy, że ugotujesz ziarna, a w oddzielnym naczyniu udusisz jabłka pokrojone w kostkę. Następnie oba składniki wymieszaj i dopraw cynamonem, miodem oraz śmietaną lub jogurtem naturalnym. Danie możesz zjeść na ciepło lub na zimno.
Jak ugotować brązowy ryż na sypko
Brązowy ryż na sypko jest prosty w przygotowaniu.
- Ziarna opłucz kilkukrotnie zimną wodą.
- Ryż zalej wodą, posól i postaw na małym ogniu.
- Dolej odrobinę oliwy.
- Gotuj przez około 40 minut, mieszając co chwilę.
Ryż brązowy z warzywami i kurczakiem
Brązowy ryż dobrze smakuje z warzywami i kurczakiem. Takie danie świetnie sprawdzi się jako szybki obiad. Ryż ugotuj na sypko. Pierś z kurczaka umyj, oczyść, pokrój w kostkę i włóż na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż mięso się zarumieni. Po kilku minutach dodaj dowolne warzywa, na przykład cebulę, pora, pomidory bez skórki, paprykę, cukinię i marchew. Danie smaż przez kilkanaście minut na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec na patelnię wsyp ryż. Całość przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.
Sposób na ryż brązowy z jabłkami
Jeśli nie masz pomysłu na kolację lub przekąskę do pracy czy szkoły, przygotuj brązowy ryż z jabłkiem. Wystarczy, że ugotujesz ziarna, a w oddzielnym naczyniu udusisz jabłka pokrojone w kostkę. Następnie oba składniki wymieszaj i dopraw cynamonem, miodem oraz śmietaną lub jogurtem naturalnym. Danie możesz zjeść na ciepło lub na zimno.