Jak gotować ryż brązowy?

Brązowy ryż ugotujesz w osolonej wodzie, w garnku z pokrywką. Ziarna dobrze smakują z warzywami, kurczakiem i jabłkami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak gotować ryż brązowy?
fot. Fotolia
Brązowy ryż jest pełnoziarnisty, sycący i bogaty w błonnik. Ziarna zawierają również witaminę E i B6 oraz magnez, wapń, fosfor i żelazo.

Jak ugotować brązowy ryż na sypko

Brązowy ryż na sypko jest prosty w przygotowaniu.
  • Ziarna opłucz kilkukrotnie zimną wodą.
  • Ryż zalej wodą, posól i postaw na małym ogniu.
  • Dolej odrobinę oliwy.
  • Gotuj przez około 40 minut, mieszając co chwilę.

Ryż brązowy z warzywami i kurczakiem

Brązowy ryż dobrze smakuje z warzywami i kurczakiem. Takie danie świetnie sprawdzi się jako szybki obiad. Ryż ugotuj na sypko. Pierś z kurczaka umyj, oczyść, pokrój w kostkę i włóż na rozgrzaną patelnię. Smaż, aż mięso się zarumieni. Po kilku minutach dodaj dowolne warzywa, na przykład cebulę, pora, pomidory bez skórki, paprykę, cukinię i marchew. Danie smaż przez kilkanaście minut na małym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec na patelnię wsyp ryż. Całość przypraw solą, pieprzem oraz ziołami i dokładnie wymieszaj. Podawaj na ciepło.

Sposób na ryż brązowy z jabłkami

Jeśli nie masz pomysłu na kolację lub przekąskę do pracy czy szkoły, przygotuj brązowy ryż z jabłkiem. Wystarczy, że ugotujesz ziarna, a w oddzielnym naczyniu udusisz jabłka pokrojone w kostkę. Następnie oba składniki wymieszaj i dopraw cynamonem, miodem oraz śmietaną lub jogurtem naturalnym. Danie możesz zjeść na ciepło lub na zimno.