Przepis na landrynki
Robienie landrynek w domowych warunkach nie wymaga od nas ani dużych nakładów pracy, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Jedyne czego nam potrzeba to dobre chęci i kreatywne myślenie.
1. Niezbędne okażą się:
2. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy barwnik oraz aromat. Całość intensywnie mieszamy.
3. Gęsty płyn przelewamy do foremek (mogą to być opakowania po bombonierkach) i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie macie ich w domu, ostygniętą masę rozłupcie za pomocą młotka do kotletów - Wasze landrynki będą różnokształtne!
Fot. Fotolia
Historia landrynek
Dają przyjemność i poprawiają nastrój - mowa tu oczywiście o landrynkach. Ich początek jest ściśle powiązany z powstawaniem słodyczy, które miało miejsce już 4000 lat temu. Egipcjanie przyrządzali je wtedy z trzciny, daktyli, fig oraz miodu. Z biegiem lat słodkościami zainteresowali się również Rzymianie i Grecy - te słodkie desery robili z kwiatów i łodyg roślin!
Pierwsze landrynki ujrzały światło dzienne zaraz po tym jak nastąpiła masowa produkcja cukru z buraków cukrowych. Początkowo robiono je z karmelu (przypalanego cukru), a z biegiem lat również owocowych barwników. Słodycze te rozprzestrzeniły się na cały świat i obecnie produkowane są w najróżniejszych kształtach, barwach i smakach!
Jak wykorzystać landrynki?
Zarówno domowe jak i zakupione w sklepie landrynki wykorzystać można na wiele sposobów. Te słodkie przysmaki będą doskonałym dodatkiem do wytrawnych potraw, przetworów, ciast i deserów - po rozpuszczeniu w niewielkiej ilości ciepłej wody staną się ciekawym urozmaiceniem dla pieczonych mięs (żeberek czy golonki), konfitur, biszkoptów czy kremów.
Własnoręcznie zrobione, wielosmakowe landrynki to także oryginalny pomysł na prezent dla bliskich. Starannie zapakowane w kolorowy papier, zaprezentują się doskonale na każdym stole. Słodkie cukierki śmiało możecie podać też na imprezie bądź przyjęciu!
A może landrynki karmelowe?
Potocznie zwane karmelki to cukierki idealne dla dzieci i dorosłych. Jak je przygotować?
1. W garnku zagotujcie dwie szklanki cukru z 4 łyżkami wody, łyżką masła oraz 2 łyżkami miodu.
2. W drugim naczyniu zróbcie to samo ze szklanką cukru i szklanką słodkiej śmietanki.
3. Połączcie obie masy i całość gotujcie ok. 15 minut (masa powinna być jednolita, gęsta i brązowa)
4. Przelejcie masę na wyłożoną papierem deskę, a gdy ostygnie i stężeje, potnijcie ją na drobniejsze kawałki.
Fot. Fotolia
Sprawdzony przepis na deser to najlepszy argument ku temu by przygotować z jego udziałem coś naprawdę oryginalnego. Co powiecie dżem z jabłek i landrynek? Taki przysmak genialnie sprawdzi się w roli dodatku do pieczonych mięs, naleśników lub pieczywa. Spróbujcie!
Robienie landrynek w domowych warunkach nie wymaga od nas ani dużych nakładów pracy, ani specjalnych umiejętności kulinarnych. Jedyne czego nam potrzeba to dobre chęci i kreatywne myślenie.
1. Niezbędne okażą się:
- 200 g cukru
- 300 g syropu kukurydzianego (dostępny w sklepach internetowych i wielu sklepach spożywczych - 450 g kosztuje ok. 15 zł)
- 1 łyżeczka ulubionego aromatu (cytrynowy, pomarańczowy lub waniliowy)
- 1 łyżeczka barwnika spożywczego (śmiało możecie go zastąpić sokiem z buraków, malin, jagód bądź jeżyn)
2. Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy barwnik oraz aromat. Całość intensywnie mieszamy.
3. Gęsty płyn przelewamy do foremek (mogą to być opakowania po bombonierkach) i pozostawiamy do ostygnięcia. Jeśli nie macie ich w domu, ostygniętą masę rozłupcie za pomocą młotka do kotletów - Wasze landrynki będą różnokształtne!
Fot. Fotolia
Historia landrynek
Dają przyjemność i poprawiają nastrój - mowa tu oczywiście o landrynkach. Ich początek jest ściśle powiązany z powstawaniem słodyczy, które miało miejsce już 4000 lat temu. Egipcjanie przyrządzali je wtedy z trzciny, daktyli, fig oraz miodu. Z biegiem lat słodkościami zainteresowali się również Rzymianie i Grecy - te słodkie desery robili z kwiatów i łodyg roślin!
Pierwsze landrynki ujrzały światło dzienne zaraz po tym jak nastąpiła masowa produkcja cukru z buraków cukrowych. Początkowo robiono je z karmelu (przypalanego cukru), a z biegiem lat również owocowych barwników. Słodycze te rozprzestrzeniły się na cały świat i obecnie produkowane są w najróżniejszych kształtach, barwach i smakach!
Jak wykorzystać landrynki?
Zarówno domowe jak i zakupione w sklepie landrynki wykorzystać można na wiele sposobów. Te słodkie przysmaki będą doskonałym dodatkiem do wytrawnych potraw, przetworów, ciast i deserów - po rozpuszczeniu w niewielkiej ilości ciepłej wody staną się ciekawym urozmaiceniem dla pieczonych mięs (żeberek czy golonki), konfitur, biszkoptów czy kremów.
Własnoręcznie zrobione, wielosmakowe landrynki to także oryginalny pomysł na prezent dla bliskich. Starannie zapakowane w kolorowy papier, zaprezentują się doskonale na każdym stole. Słodkie cukierki śmiało możecie podać też na imprezie bądź przyjęciu!
A może landrynki karmelowe?
Potocznie zwane karmelki to cukierki idealne dla dzieci i dorosłych. Jak je przygotować?
1. W garnku zagotujcie dwie szklanki cukru z 4 łyżkami wody, łyżką masła oraz 2 łyżkami miodu.
2. W drugim naczyniu zróbcie to samo ze szklanką cukru i szklanką słodkiej śmietanki.
3. Połączcie obie masy i całość gotujcie ok. 15 minut (masa powinna być jednolita, gęsta i brązowa)
4. Przelejcie masę na wyłożoną papierem deskę, a gdy ostygnie i stężeje, potnijcie ją na drobniejsze kawałki.
Fot. Fotolia
Sprawdzony przepis na deser to najlepszy argument ku temu by przygotować z jego udziałem coś naprawdę oryginalnego. Co powiecie dżem z jabłek i landrynek? Taki przysmak genialnie sprawdzi się w roli dodatku do pieczonych mięs, naleśników lub pieczywa. Spróbujcie!
SylaUla
Jagodowa
iziona
marcinka