Zdrowe, a do tego niskokaloryczne - sałatka to idealny posiłek niezależnie od pory dnia. Sałatką pełną warzyw możesz rozpocząć dzień, zapewniając sobie energię na cały poranek.
W zależności od użytych składników, sałatka świetnie sprawdzi się także jako danie obiadowe; wystarczy, że dodasz do niej ciecierzycę lub indyka, a zaspokoisz nawet największy głód.
Kolejną zaletą sałatek jest to, że zjedzone na kolację nie obciążą twojego żołądka - nasycą, ale nie dodadzą uczucia ciężkości. Na koniec najważniejsze - wystarczy zmieniać składniki i dodatki w postaci sosów, by za każdym razem cieszyć się inną wersją sałatki!
SAŁATKA Z PAPRYKĄ, KAPARAMI I OLIWKAMI
Składniki:
Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój na ćwiartki. Paprykę odsącz i pokrój w paseczki. Ułóż składniki na talerzu, następnie posyp kaparami (pamiętaj, aby wcześniej je odsączyć). Czosnek obierz i rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli i pieprzu, następnie wymieszaj go z oliwą. Tuż przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem; dobrze przedtem ją schłodzić (ok. 15 minut w lodówce).
fot. materiały prasowe
SAŁATKA Z POREM, KUKURYDZĄ I JOGURTEM
Składniki:
Umyj dokładnie sałatę i porwij na mniejsze kawałki. Pokrój drobno pora oraz pomidory, odcedź kukurydzę. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Do osobnego naczynia wlej jogurt, dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem do smaku - dokładnie wymieszaj. Przygotowanym sosem polej sałatkę, wymieszaj i wstaw do schłodzenia na 15 minut. Podawaj z bruschettą lub grillowanym kurczakiem.
W zależności od użytych składników, sałatka świetnie sprawdzi się także jako danie obiadowe; wystarczy, że dodasz do niej ciecierzycę lub indyka, a zaspokoisz nawet największy głód.
Kolejną zaletą sałatek jest to, że zjedzone na kolację nie obciążą twojego żołądka - nasycą, ale nie dodadzą uczucia ciężkości. Na koniec najważniejsze - wystarczy zmieniać składniki i dodatki w postaci sosów, by za każdym razem cieszyć się inną wersją sałatki!
fot. materiały prasowe
SAŁATKA Z PAPRYKĄ, KAPARAMI I OLIWKAMI
Składniki:
- 1 puszka papryki (np. Trzy Kolory marki Sandra)
- 4 jajka
- 2 łyżki kaparów ze słoika
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Ugotuj jajka na twardo, obierz je i pokrój na ćwiartki. Paprykę odsącz i pokrój w paseczki. Ułóż składniki na talerzu, następnie posyp kaparami (pamiętaj, aby wcześniej je odsączyć). Czosnek obierz i rozetrzyj w moździerzu z odrobiną soli i pieprzu, następnie wymieszaj go z oliwą. Tuż przed podaniem polej sałatkę przygotowanym sosem; dobrze przedtem ją schłodzić (ok. 15 minut w lodówce).
fot. materiały prasowe
SAŁATKA Z POREM, KUKURYDZĄ I JOGURTEM
Składniki:
- 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra)
- 1 mała sałata
- 3 duże pomidory
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 duży por
- 1 natka pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Umyj dokładnie sałatę i porwij na mniejsze kawałki. Pokrój drobno pora oraz pomidory, odcedź kukurydzę. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj. Do osobnego naczynia wlej jogurt, dodaj posiekaną pietruszkę, dopraw solą i pieprzem do smaku - dokładnie wymieszaj. Przygotowanym sosem polej sałatkę, wymieszaj i wstaw do schłodzenia na 15 minut. Podawaj z bruschettą lub grillowanym kurczakiem.