Niewłaściwe łączenie produktów może całkowicie pozbawić je charakterystycznych właściwości odżywczych, a czasem nawet wręcz zaszkodzić naszemu zdrowiu. Wiedzę o właściwym łączeniu składników warto wykorzystywać również w celu wydobywania z nich prawdziwego smaku i intensywnego aromatu. Co warto łączyć, żeby codzienne jedzenie było przyjemnością, a jednocześnie z korzyścią działało na nasz organizm?
1. Ryby + czosnek
Tłuste ryby, takie jak makrela, halibut, łosoś są źródłem cennych kwasów Omega 3. Jeśli do ryb dodamy czosnek sprawimy, że kwasy Omega 3 będą bardziej aktywne, co korzystnie wpłynie na obniżenie poziomu cholesterolu.
2. Jabłko + żurawina
Te dwa produkty spożywane razem skutecznie neutralizują szkodliwe wolne rodniki, które często są przyczyną powstawania groźnych chorób takich jak rak.
3. Pieprz + kurkuma
Dwie przyprawy w duecie mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów, pomagają w odchudzaniu i leczą stany zapalne. Główna zasługa w tym kurkumy, którą jednak trudno jest wchłonąć przez nasz organizm w czystej postaci. Dlatego zalecane jest łączenie jej z pieprzem, co wspomaga przyswajanie.
4. Cytryna + jasne owoce/ warzywa bogate w żelazo
Jeśli skropimy jabłko lub awokado sokiem z cytryny, a w zasadzie zawartą w nim witaminą C, dłużej zachowamy świeżość owoców i później zrobią się ciemne. Sokiem z cytryny warto też potraktować warzywa bogate w żelazo, np. pietruszkę, szpinak, amarantus. Dzięki witaminie C żelazo jest łatwiej przyswajalne przez nasz organizm.
5. Papryka + oliwa
Papryka jest cennym źródłem witaminy A, która dba o utrzymanie w sprawności naszego narządu wzroku. Żeby spotęgować wchłanialność papryki warto skropić ją kilkoma kroplami prawdziwej oliwy.
1. Ryby + czosnek
Tłuste ryby, takie jak makrela, halibut, łosoś są źródłem cennych kwasów Omega 3. Jeśli do ryb dodamy czosnek sprawimy, że kwasy Omega 3 będą bardziej aktywne, co korzystnie wpłynie na obniżenie poziomu cholesterolu.
2. Jabłko + żurawina
Te dwa produkty spożywane razem skutecznie neutralizują szkodliwe wolne rodniki, które często są przyczyną powstawania groźnych chorób takich jak rak.
3. Pieprz + kurkuma
Dwie przyprawy w duecie mogą zapobiegać powstawaniu nowotworów, pomagają w odchudzaniu i leczą stany zapalne. Główna zasługa w tym kurkumy, którą jednak trudno jest wchłonąć przez nasz organizm w czystej postaci. Dlatego zalecane jest łączenie jej z pieprzem, co wspomaga przyswajanie.
4. Cytryna + jasne owoce/ warzywa bogate w żelazo
Jeśli skropimy jabłko lub awokado sokiem z cytryny, a w zasadzie zawartą w nim witaminą C, dłużej zachowamy świeżość owoców i później zrobią się ciemne. Sokiem z cytryny warto też potraktować warzywa bogate w żelazo, np. pietruszkę, szpinak, amarantus. Dzięki witaminie C żelazo jest łatwiej przyswajalne przez nasz organizm.
5. Papryka + oliwa
Papryka jest cennym źródłem witaminy A, która dba o utrzymanie w sprawności naszego narządu wzroku. Żeby spotęgować wchłanialność papryki warto skropić ją kilkoma kroplami prawdziwej oliwy.