Co to jest dieta rozdzielna i kto jest jej twórcą?
Dieta rozdzielna polega na niełączeniu ze sobą poszczególnych grób żywieniowych, a szczególnie białek i węglowodanów, które gromadząc się w jelitach są przyczyną odkładania się toksycznych związków będących zalążkiem zaburzeń trawienia i zwiększonej zachorowalności na niektóre jednostki chorobowe.
Twórcą diety rozdzielnej jest dr. William Howard Hay, który na początku XX wieku poddał eksperymentowi kilkunastu pacjentów, u których zaobserwował związek między chorobami serca, układu krążenia oraz problemami trawiennymi, a stosowaną dietą. Po licznych badaniach stworzył system odżywiania mający na celu pozbycie się dolegliwości oraz poprawę samopoczucia.
Zdjęcie: Fotolia
O co chodzi z dietą rozdzielną?
By dobrze zrozumieć działanie diety rozdzielnej, podzielmy poszczególne pokarmy na grupy żywieniowe:
1. białka (mięso, drób, sery twarogowe, ryby, jajka, mleko)
2. węglowodany (ziarna i wyprodukowana z nich żywność: pieczywo, makaron, płatki, mąka, ciastka oraz warzywa takie jak ziemniaki, kukurydza)
3. tłuszcze i warzywa o niskiej zawartości skrobi (warzywa liściaste, świeże zioła, nasiona, orzechy, masło, śmietana, tłuszcze do smarowania, oliwa z oliwek tłoczona na zimno, zioła suszone, przyprawy korzenne)
4. owoce
Problem z łączeniem wymienionych grup żywieniowych wynika głównie z tego, że część z nich jest trawiona szybciej niż pozostałe i wymaga do tego odmiennych enzymów trawiennych. Dla przykładu, do strawienia białek konieczne są kwaśne soki trawienne, a do rozdrobnienia węglowodanów – zasadowe.
Jeśli w czasie jednego posiłku zjadamy zbyt wiele różniących się od siebie składników odżywczych, w naszym organizmie powstaje "zamieszanie". Dzieje się tak ponieważ, by strawić dostarczony pokarm, organizm musi pobudzić się do jednoczesnego wytwarzania wszystkich enzymów. Proces ten jest dla niego trudny i wymaga czasu, co jest świetną szansą dla bakterii, które powodują fermentację - z czym wiążą się bóle brzucha, wzdęcia i uczucie ciężkości.
Ważnym aspektem jest również fakt, że proces jednoczesnego wytwarzania enzymów obciąża organizm, pozbawiając go energii – stąd dobrze znane nam uczucie senności po posiłku.
Zdjęcie: Fotolia
Zasada niełączenia pokarmów polega na tym, by nie łączyć ze sobą podczas jednego posiłku produktów z grupy 1 i grupy 2 (białek z węglowodanami) lecz mieszać je z produktami z grupy 3.
Owoce przyporządkowane do grupy 4 należy jeść natomiast zawsze odrębnie, w co najmniej półgodzinnym odstępie od pozostałych posiłków. Warto pamiętać by te produkty jeść maksymalnie do godzin południowych, najlepiej na czczo! Owoce spożywane po innych rodzajach pokarmów wymagających dłuższego trawienia, powodują zaleganie i gnicie.
Przy stosowaniu diety rozdzielnej ważne są także zasady odstępu czasowego miedzy grupami pokarmów! Po spożyciu posiłku składającego się z węglowodanów, odczekać należy 2 godziny by móc sięgnąć po produkty białkowe. Natomiast gdy dostarczymy sobie białek musimy zrobić 3 godzinną przerwę przed daniem zawierającym węglowodany!
Korzyści wynikające ze stosowania diety rozdzielnej
Dieta rozdzielna nie jest typową dietą redukcyjną lecz sposobem zdrowego odżywiania zapewniającego dobre samopoczucie.
Niewątpliwym atutem stosowania diety rozdzielnej jest detoksykacja organizmu z zalegających toksyn, które są źródłem wielu schorzeń. Plusem takiego sposobu odżywiania jest także przyspieszenie metabolizmu, gwarancja dobrego samopoczucia oraz brak problemów żołądkowych i chorób przewodu pokarmowego!
Zdjęcie: Fotolia
Odpowiednie łączenie pokarmów to świetny sposób na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Dieta rozdzielna nie musi stać się restrykcyjnym obowiązkiem lecz sposobem na zadbanie o organizm. Słyszeliście wcześniej o tej diecie? Czekamy na Wasze opinie w jej sprawie!
Dieta rozdzielna polega na niełączeniu ze sobą poszczególnych grób żywieniowych, a szczególnie białek i węglowodanów, które gromadząc się w jelitach są przyczyną odkładania się toksycznych związków będących zalążkiem zaburzeń trawienia i zwiększonej zachorowalności na niektóre jednostki chorobowe.
Twórcą diety rozdzielnej jest dr. William Howard Hay, który na początku XX wieku poddał eksperymentowi kilkunastu pacjentów, u których zaobserwował związek między chorobami serca, układu krążenia oraz problemami trawiennymi, a stosowaną dietą. Po licznych badaniach stworzył system odżywiania mający na celu pozbycie się dolegliwości oraz poprawę samopoczucia.
Zdjęcie: Fotolia
O co chodzi z dietą rozdzielną?
By dobrze zrozumieć działanie diety rozdzielnej, podzielmy poszczególne pokarmy na grupy żywieniowe:
1. białka (mięso, drób, sery twarogowe, ryby, jajka, mleko)
2. węglowodany (ziarna i wyprodukowana z nich żywność: pieczywo, makaron, płatki, mąka, ciastka oraz warzywa takie jak ziemniaki, kukurydza)
3. tłuszcze i warzywa o niskiej zawartości skrobi (warzywa liściaste, świeże zioła, nasiona, orzechy, masło, śmietana, tłuszcze do smarowania, oliwa z oliwek tłoczona na zimno, zioła suszone, przyprawy korzenne)
4. owoce
Problem z łączeniem wymienionych grup żywieniowych wynika głównie z tego, że część z nich jest trawiona szybciej niż pozostałe i wymaga do tego odmiennych enzymów trawiennych. Dla przykładu, do strawienia białek konieczne są kwaśne soki trawienne, a do rozdrobnienia węglowodanów – zasadowe.
Jeśli w czasie jednego posiłku zjadamy zbyt wiele różniących się od siebie składników odżywczych, w naszym organizmie powstaje "zamieszanie". Dzieje się tak ponieważ, by strawić dostarczony pokarm, organizm musi pobudzić się do jednoczesnego wytwarzania wszystkich enzymów. Proces ten jest dla niego trudny i wymaga czasu, co jest świetną szansą dla bakterii, które powodują fermentację - z czym wiążą się bóle brzucha, wzdęcia i uczucie ciężkości.
Ważnym aspektem jest również fakt, że proces jednoczesnego wytwarzania enzymów obciąża organizm, pozbawiając go energii – stąd dobrze znane nam uczucie senności po posiłku.
Zdjęcie: Fotolia
Zasada niełączenia pokarmów polega na tym, by nie łączyć ze sobą podczas jednego posiłku produktów z grupy 1 i grupy 2 (białek z węglowodanami) lecz mieszać je z produktami z grupy 3.
Owoce przyporządkowane do grupy 4 należy jeść natomiast zawsze odrębnie, w co najmniej półgodzinnym odstępie od pozostałych posiłków. Warto pamiętać by te produkty jeść maksymalnie do godzin południowych, najlepiej na czczo! Owoce spożywane po innych rodzajach pokarmów wymagających dłuższego trawienia, powodują zaleganie i gnicie.
Przy stosowaniu diety rozdzielnej ważne są także zasady odstępu czasowego miedzy grupami pokarmów! Po spożyciu posiłku składającego się z węglowodanów, odczekać należy 2 godziny by móc sięgnąć po produkty białkowe. Natomiast gdy dostarczymy sobie białek musimy zrobić 3 godzinną przerwę przed daniem zawierającym węglowodany!
Korzyści wynikające ze stosowania diety rozdzielnej
Dieta rozdzielna nie jest typową dietą redukcyjną lecz sposobem zdrowego odżywiania zapewniającego dobre samopoczucie.
Niewątpliwym atutem stosowania diety rozdzielnej jest detoksykacja organizmu z zalegających toksyn, które są źródłem wielu schorzeń. Plusem takiego sposobu odżywiania jest także przyspieszenie metabolizmu, gwarancja dobrego samopoczucia oraz brak problemów żołądkowych i chorób przewodu pokarmowego!
Zdjęcie: Fotolia
Odpowiednie łączenie pokarmów to świetny sposób na zachowanie zdrowia i dobrego samopoczucia. Dieta rozdzielna nie musi stać się restrykcyjnym obowiązkiem lecz sposobem na zadbanie o organizm. Słyszeliście wcześniej o tej diecie? Czekamy na Wasze opinie w jej sprawie!
SylaUla
LauraLaura
superbaba4