Jakich połączeń składników należy unikać?

  • 1

Często nieświadomie, z przyzwyczajenia łączymy niektóre składniki, bo je lubimy, bo odpowiada nam ich smak. Pytanie brzmi - czy to co nam smakuje, jest dobre dla naszego zdrowia?

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Jakich połączeń składników należy unikać?
fot. Fotolia

Nie zaleca się łączyć pomidora i ogórka, ponieważ takie połączenie powoduje utratę witaminy C. Ogórek zawiera enzym utleniający witaminę C - askorbinazę. Sam w sobie jest warzywem, które zawiera mało witamin i minerałów oraz kalorii, więc można się nim objadać.

Łyżeczka soku z ogórków zniszczy całą porcję witaminy C w 3 litrach soku pomidorowego. Jeżeli dodajemy plastry ogórka do sałatki z pomidorami i pietruszką, pozbawiamy ją całkowicie wspomnianej wcześniej witaminy. Tak więc - ogórki tylko solo!

Z perspektywy zdrowotnej, niewskazane jest też łączenie herbaty z cytryną. Liście herbaty zawierają składniki, które czynnie chronią organizm przed rakiem lub udarem. Występuje w nich także glin, który jest nieprzyswajalny dla organizmu (i dobrze - przypisywane są mu szkodliwe właściwości, m.in. negatywny wpływ na mózg i jego uszkadzanie!).
Cytryna, zawierająca dużo witaminy C sprawia, że staje się on łatwo wchłaniającym się cytrynianem glinu - dlatego lepiej pić herbatę bez niej.

Kiwi i żelatyna to kolejne niezalecane połączenie. W kiwi występuje związek, który rozkłada kolagen - z kolei żelatyna, jak wiadomo, składa się przede wszystkim z kolagenu.

Nietrudno się domyślić, że galaretka z dodatkiem tego owocu nigdy nie stężeje. Można ten defekt ominąć - wystarczy przed wykorzystaniem kiwi sparzyć je. Dzięki temu zostanie ono pozbawione tego związku.

Czosnek i drożdże to kolejne połączenie, które nie jest wskazane. Czosnek jest bardzo zdrowy, działa na wirusy, grzyby oraz bakterie. Czy wiedzieliście, że niewielki dodatek czosnku do ciasta sprawi, że ono nie urośnie?

Grzyby i alkohol jeżeli występują w parze, szkodzą. Po zjedzeniu grzybów nie wolno pić alkoholi - wina, piwa ani wódki. Wypity alkohol wpływa na ścięcie białka grzybów, które jest niestrawne - może prowadzić to do ciężkich powikłań. Lepiej nie ryzykować!

Tak jak ogórek, z pomidorem nie powinno łączyć się białego sera. Takie połączenie może prowadzić do uszkodzeń i chorób stawów. Kilka tygodni takiego odżywiania może skutkować negatywnymi efektami.

Ziemniaki i masło. Tak lubiane przez większość ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny i są łatwo przyswajalnymi węglowodanami. Po ich zjedzeniu gwałtownie podnosi się poziom glukozy. W celu obniżenia go, trzustka produkuje duże ilości insuliny, która odpowiedzialna jest także za pracę komórek tłuszczowych. Tłuszcze te są magazynowane.

Właśnie dlatego połączenie łatwo przyswajalnych węglowodanów z tłuszczem stanowi zagrożenie dla figury. Odradzam więc dodatek masła, choć wiem, jak pysznie smakuje!

Dowiedz się więcej: jakich produktów nie należy łączyć?