Lecznicze właściwości ziół i przypraw.

Na katar i przeziębienie stosuje się parę przeróżnych trików,unikając chemii,a używając do tego ziół i niektórych przypraw,np.kurkumę.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Lecznicze właściwości ziół i przypraw.
Sposoby na przeziębienie,katar,a także kaszel są różne od syropów,tabletek i ziół.Aby częściowo uniknąć kupowania nierzadko drogich leków w sprayu czy tabletkach,można użyć do tego ziół, niektórych przypraw,a także cebuli,cukru i soli.Oto parę przykładów: a)Do płukania gardła służy napar z liści szałwii,łyżeczka rozpuszczonej kurkumy w szklance przegotowanej wody,łyżeczka soli rozpuszczona w szklance wody przegotowanej lub też mineralnej niegazowanej. b). Przeciw kaszlu stosowany jest syrop z cebuli i cukru,którą to obrać,opłukać,posiekać i warstwami układać w dużym słoju i przesypywać każdą warstwę 1/4 szklanki cukru.Można też stosować końcówki nasion sosny również zasypywanej cukrem. Zarówno składniki na syrop z cebuli jak i z nasion sosny odstawiać na 24h lub dłużej,aż puści z nich sok. c). Napar z kwiatów lipy i kwiatów bzu czarnego dobry również na przeziębienie,można pić z łyżką miodu lub lnu,który jest skuteczniejszy od kupnych syropów. d). Czosnek można dać w ząbkach do chleba z twarogiem,lub żuć 1-3 ząbków dziennie.Można zrobić nawet z czosnku wino wg.przepisu z receptur i pić przeciwko grypie.