Zanim zaczęło się prawdziwe gotowanie zebrani goście mieli okazję wysłuchać eksperta. Pani Aleksandra Kilen-Zasieczna udzielała porad dotyczących racjonalnego odżywiania, podkreślając jak ważna jest zróżnicowana dieta i regularnie spożywanie posiłków. W myśl tych zasad przygotowała też całe menu na warsztaty, rozpisując jednocześnie kaloryczność każdego dania.
Zaproszeni goście, podzieleni na grupy, tym razem mieli za zadanie przygotować m.in koktajl witaminowy, sałatkę z mixów sałat Fit&Easy z kozim serem, kanapeczki z avocado i tofu, szaszłyki z kurczaka i ananasa czy makaron z sosem brokułowym i kurczakiem. Niektóre z przepisów prezentujemy poniżej. Opiekę kulinarną sprawował nad uczestnikami etatowy duet z restauracji Sowa i Przyjaciele: Konrad Birek oraz Rober Wojnarowski
Sałatka z krewetkami
(proporcje na 4 porcje – 1 porcja około kcal 250 kcal (w wersji z krewetkami grillowanymi)
Składniki na sos:
- Sos mango chutney – 2 spore łyżki (30 g)
- Musztarda diżońska – 2 spore łyżki (30 g)
- Ocet balsamiczny biały – 3 łyżki
- Sól, świeżo zmielony pieprz
- Oliwa Borges – 6 łyżek
Składniki na sałatkę:
- Mieszanka sałat Fit&Easy Active – 150 g
- Obrane krewetki olbrzymie – 350 g (około 14 sztuk)
- Kolendra świeża – ½ pęczka
- Papryczka chili – ½ sztuki
- Sos sojowy o obniżonej zawartości soli – 4 łyżki
- Ogórek świeży – ½ sztuki
- Małe mango – 1 sztuka
- Oliwa Borges do smażenia krewetek
Sos mango chutney, musztardę, ocet, sól i pieprz wymieszać. Dodać oliwę, ponownie wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty dolać 1-2 łyżki wody. Sałatę umyć i osuszyć. Krewetki naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć ciemne jelito. Opłukać, osuszyć. Kolendrę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Papryczkę chili (bez pestek) drobni posiekać (w rękawiczkach). Wymieszać sos sojowy, kolendrę, chili, w powstałym sosie marynować krewetki (około 5 minut). Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki.
Mango obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę (niewielką ilość) i smażyć krewetki ze wszystkich stron (około 5 minut) – można i to bym bardziej polecała przygotować krewetki bez smażenia na oliwie, tylko grillowane (może kucharz przygotować je wcześniej). Sałatę, plastry ogórka, mango ułożyć na półmisku, polać sosem sałatkowym, a na wierzch ułożyć krewetki.
Sałatka z kozim serem
1 porcja 327 kcal
Składniki:
- Ser kozi – sałatkowy – około 40 g
- Mieszanka sałat Fit&Easy Party – 100 g
- Pomarańcza – 1 sztuka
- Suszona żurawina – 1 łyżeczka
- Ocet balsamiczny Borges – 1 łyżeczka
- Oliwa Borges – 1 łyżeczka
- Miód – ½ łyżeczki
- Sól – do smaku
Ser kozi pokroić w kostkę, wymieszać z mieszanką sałat, obraną ze skórki i błonek (wyfiletowaną) oraz pokrojoną w kostkę pomarańczą, żurawiną. Całość polać sosem z octu, oliwy, miodu i soli.
Kanapeczki z awokado i tofu
1 porcja około 360 kcal
Składniki:
- Bułka żytnia – 1 sztuka
- Awokado – ½ sztuki
- Pomidor – 1 sztuka
- Tofu – plaster po 25 g
- Oliwa Borges – 1 łyżeczka
- Rukola – 1 garść
- Sól
- Pieprz
Tofu podsmażyć na oliwie, tak aby się przyrumieniło. Awokado obrać ze skórki, polać sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w kostkę. Tofu, awokado i pomidora wymieszać. Bułkę rozkroić (można ją nieco podpiec), ułożyć na niej składniki, na wierzchu ułożyć rukolę.
Szaszłyki z kurczaka i ananasa
(przepis na 5 porcji (15 małych szaszłyków) – 1 porcja (3 szaszłyki) – 356,2 kcal)
Składniki:
- Duży świeży ananas – ½ sztuki (obranego) (około 360 g)
- Pierś z kurczaka – 3 pojedyncze sztuki (około 600 g)
- Sól morska
- Suszony tymianek
- Kurkuma w proszku – 1 czubata łyżeczka
- Oliwa – ½ szklanki
Sałatka:
- Mieszanka sałat Fit&Easy Weekend
- Pomidorki koktajlowe
- Oliwa Borges
- Sok z cytryny
- Zioła
Szaszłyki: Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć kostki i włókna. Pokroić na kawałki około 2,5 - 3 cm. Posypać solą, tymiankiem i kurkumą. Wymieszać ręką, dodać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na pół godziny, od czasu do czasu zamieszać. Ananasa grubo obrać, wykroić twardy środek, pozostawiając czysty żółty miąższ. Pokroić go w kostkę około 2,5 - 3 cm. Patyczki na szaszłyki pokroić na połówki. Ponadziewać. Grillować przez około 3 minuty z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie całe usmażone w środku. Podawać z sałatką.
Orientalna sałatka z brokułami marchwią i sezamem (dla 4-6 osób)
1 porcja około 310 kcal
Składniki:
- Mix sałat Fit&Easy Family
- brokuły – 2 średnie sztuki
- pęczek świeżej kolendry (posiekanej)
- szczypiorek – 1 łyżka
- ziarna sezamu – ¼ szklanki (uprażone na suchej patelni)
- nasiona słonecznika – ¼ szklanki (uprażone na suchej patelni)
- suszona żurawina – ½ szklanki
Na sos:
- oliwa Borges – 1/2 szklanki
- olej sezamowy – 2 łyżki,
- ocet ryżowy – ¼ szklanki,
- miód naturalny – 2 łyżeczki,
- sos sojowy o obniżonej zawartości soli – 3 łyżeczki.
Brokuły umyć, odciąć i pokroić łodygi, koronę podzielić na różyczki. Blanszować 3 minuty we wrzątku lub krótko obgotować na parze, następnie zahartować pod zimną wodą. Powinny lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiące.
Składniki sosu połączyć, następnie dobrze wymieszać z resztą składników. Wstawić do lodówki na co najmniej poł godziny, by smaki miały czas dobrze się „przegryźć”.
Zaproszeni goście, podzieleni na grupy, tym razem mieli za zadanie przygotować m.in koktajl witaminowy, sałatkę z mixów sałat Fit&Easy z kozim serem, kanapeczki z avocado i tofu, szaszłyki z kurczaka i ananasa czy makaron z sosem brokułowym i kurczakiem. Niektóre z przepisów prezentujemy poniżej. Opiekę kulinarną sprawował nad uczestnikami etatowy duet z restauracji Sowa i Przyjaciele: Konrad Birek oraz Rober Wojnarowski
Sałatka z krewetkami
(proporcje na 4 porcje – 1 porcja około kcal 250 kcal (w wersji z krewetkami grillowanymi)
Składniki na sos:
- Sos mango chutney – 2 spore łyżki (30 g)
- Musztarda diżońska – 2 spore łyżki (30 g)
- Ocet balsamiczny biały – 3 łyżki
- Sól, świeżo zmielony pieprz
- Oliwa Borges – 6 łyżek
Składniki na sałatkę:
- Mieszanka sałat Fit&Easy Active – 150 g
- Obrane krewetki olbrzymie – 350 g (około 14 sztuk)
- Kolendra świeża – ½ pęczka
- Papryczka chili – ½ sztuki
- Sos sojowy o obniżonej zawartości soli – 4 łyżki
- Ogórek świeży – ½ sztuki
- Małe mango – 1 sztuka
- Oliwa Borges do smażenia krewetek
Sos mango chutney, musztardę, ocet, sól i pieprz wymieszać. Dodać oliwę, ponownie wymieszać. Jeśli sos jest za gęsty dolać 1-2 łyżki wody. Sałatę umyć i osuszyć. Krewetki naciąć wzdłuż grzbietu i usunąć ciemne jelito. Opłukać, osuszyć. Kolendrę opłukać, osuszyć i drobno posiekać. Papryczkę chili (bez pestek) drobni posiekać (w rękawiczkach). Wymieszać sos sojowy, kolendrę, chili, w powstałym sosie marynować krewetki (około 5 minut). Ogórek obrać, przekroić wzdłuż, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki.
Mango obrać, pokroić w kostkę. Rozgrzać oliwę (niewielką ilość) i smażyć krewetki ze wszystkich stron (około 5 minut) – można i to bym bardziej polecała przygotować krewetki bez smażenia na oliwie, tylko grillowane (może kucharz przygotować je wcześniej). Sałatę, plastry ogórka, mango ułożyć na półmisku, polać sosem sałatkowym, a na wierzch ułożyć krewetki.
Sałatka z kozim serem
1 porcja 327 kcal
Składniki:
- Ser kozi – sałatkowy – około 40 g
- Mieszanka sałat Fit&Easy Party – 100 g
- Pomarańcza – 1 sztuka
- Suszona żurawina – 1 łyżeczka
- Ocet balsamiczny Borges – 1 łyżeczka
- Oliwa Borges – 1 łyżeczka
- Miód – ½ łyżeczki
- Sól – do smaku
Ser kozi pokroić w kostkę, wymieszać z mieszanką sałat, obraną ze skórki i błonek (wyfiletowaną) oraz pokrojoną w kostkę pomarańczą, żurawiną. Całość polać sosem z octu, oliwy, miodu i soli.
Kanapeczki z awokado i tofu
1 porcja około 360 kcal
Składniki:
- Bułka żytnia – 1 sztuka
- Awokado – ½ sztuki
- Pomidor – 1 sztuka
- Tofu – plaster po 25 g
- Oliwa Borges – 1 łyżeczka
- Rukola – 1 garść
- Sól
- Pieprz
Tofu podsmażyć na oliwie, tak aby się przyrumieniło. Awokado obrać ze skórki, polać sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Pomidora pokroić w kostkę. Tofu, awokado i pomidora wymieszać. Bułkę rozkroić (można ją nieco podpiec), ułożyć na niej składniki, na wierzchu ułożyć rukolę.
Szaszłyki z kurczaka i ananasa
(przepis na 5 porcji (15 małych szaszłyków) – 1 porcja (3 szaszłyki) – 356,2 kcal)
Składniki:
- Duży świeży ananas – ½ sztuki (obranego) (około 360 g)
- Pierś z kurczaka – 3 pojedyncze sztuki (około 600 g)
- Sól morska
- Suszony tymianek
- Kurkuma w proszku – 1 czubata łyżeczka
- Oliwa – ½ szklanki
Sałatka:
- Mieszanka sałat Fit&Easy Weekend
- Pomidorki koktajlowe
- Oliwa Borges
- Sok z cytryny
- Zioła
Szaszłyki: Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć, odciąć kostki i włókna. Pokroić na kawałki około 2,5 - 3 cm. Posypać solą, tymiankiem i kurkumą. Wymieszać ręką, dodać oliwę i jeszcze raz wymieszać. Odstawić na pół godziny, od czasu do czasu zamieszać. Ananasa grubo obrać, wykroić twardy środek, pozostawiając czysty żółty miąższ. Pokroić go w kostkę około 2,5 - 3 cm. Patyczki na szaszłyki pokroić na połówki. Ponadziewać. Grillować przez około 3 minuty z każdej strony, lub do czasu aż mięso będzie całe usmażone w środku. Podawać z sałatką.
Orientalna sałatka z brokułami marchwią i sezamem (dla 4-6 osób)
1 porcja około 310 kcal
Składniki:
- Mix sałat Fit&Easy Family
- brokuły – 2 średnie sztuki
- pęczek świeżej kolendry (posiekanej)
- szczypiorek – 1 łyżka
- ziarna sezamu – ¼ szklanki (uprażone na suchej patelni)
- nasiona słonecznika – ¼ szklanki (uprażone na suchej patelni)
- suszona żurawina – ½ szklanki
Na sos:
- oliwa Borges – 1/2 szklanki
- olej sezamowy – 2 łyżki,
- ocet ryżowy – ¼ szklanki,
- miód naturalny – 2 łyżeczki,
- sos sojowy o obniżonej zawartości soli – 3 łyżeczki.
Brokuły umyć, odciąć i pokroić łodygi, koronę podzielić na różyczki. Blanszować 3 minuty we wrzątku lub krótko obgotować na parze, następnie zahartować pod zimną wodą. Powinny lekko zmięknąć, ale pozostać chrupiące.
Składniki sosu połączyć, następnie dobrze wymieszać z resztą składników. Wstawić do lodówki na co najmniej poł godziny, by smaki miały czas dobrze się „przegryźć”.