Słowniczek likierów i dodatków do koktajli

Z czego produkuje się Curacao,a z czego Grenadynę? Zobacz słowniczek najpopularniejszych likierów i składników koktajli.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Słowniczek likierów i dodatków do koktajli
Angostura

Niezastąpiony składnik wielu koktajli produkowany w oparciu o takie składniki jak kora angostury, kora chinowa, kłącze galangi, korzenie arcydzięgla, goryczki i imbiru oraz czerwone drzewo sandałowe. Likier ten należy do grupy tzw. Bitterów, czyli gorzkich lub słodko-gorzkich ziołowych alkoholi. Angostura, z uwagi na swój smak, spożywana jest niemal wyłącznie jako składnik koktajli. Do najpopularniejszych drinków, w których występuje należą: Bronx, Golden Dawn, Gin Sour.

Grenadyna

To słodki syrop z owoców granatu, bardzo popularny składnik drinków. Grenadyna jest składnikiem między innymi drinku Tequila Sunrise.

Curacao

To grupa likierów na bazie pomarańczy o nazwie Curacao rosnących na holenderskich Attylach. Curacao może mieć barwę niebieską, czerwoną, pomarańczową lub zieloną. Likier ten jest składnikiem wielu kolorowych koktajli (Kamikadze, Blue Lagoon). Dostępna jest również wersja bezalkoholowa Curacao w formie syropu.

Galliano

Włoski likier ziołowy o wyrazistym aromacie wanilii. W jego skład wchodzi około 70 różnych ziół (m.in. anyż, mięta, lawenda, jałowiec). Nazwa likieru nawiązuje do jednego z bohaterów wojny włosko-etiopskiej Giuseppe Galliano. Likier doskonale sprawdza się zarówno w koktajlach, jak i w klasycznym włoskim espresso z bitą śmietaną.

Grand Marnier

Aromatyczny likier owocowy na bazie koniaku, skórek pomarańczy i ziół. Przesiąknięty pomarańczowym aromatem koniak miesza się z ziołami, a następnie destyluje. Podstawą likieru może być również brandy.

Kahlúa (Tia Maria)

Meksykański likier kawowy o waniliowym aromacie. Powstaje na bazie kawy, rumu oraz ziół bez sztucznych dodatków. Likier ten jest składnikiem wielu bardzo popularnych drinków (m.in. B-52, Black Russian).

Maraschino

Likier wiśniowy na bazie zacieru z pestek i miąższu wiśni dalmatyńskich oraz wanillii. Wyrabiany od końca XVIII wieku. Inne jego wersje (m.in. we Włoszech) powstają na bazie płatków róż, orzechów i kwiatów pomarańczy.

Pisco

Destylat winogronowy bardzo popularny w Ameryce łacińskiej. Pisco wyrabiany jest z winogron odmiany Muscat. W Chile i Peru uważany za dobro narodowe. Oba te kraje toczą bój o to kto pierwszy wymyślił owy destylat. Sprawę ustalenia miejsca narodzin Pisco komplikuje fakt, że w momencie jego powstania Chile i Peru wchodziły w skład jednego państwa – Wicekrólestwa Peru. Pisco stanowi bazę popularnych w Ameryce łacińskiej drinków (m.in. Pisco Sour, Pisco Control)