Magdalenki to jedne z najbardziej znanych ciasteczek na świecie obok np. makaroników czy croissantów. Co do historii ich powstania, to istnieje kilka teorii. Jedna z nich mówi o sławnej mistrzyni wypieków i cukiernictwa, jaką była Madeleine Paulmier.
W niektórych materiałach źródłowych można przeczytać, że Madeleine była kucharką na dworze króla Stanisława Leszczyńskiego i to właśnie on jest autorem przepisu znanego po dzień dzisiejszy. Istnieją również inne, alternatywne historie przypisujące autorstwo przepisu na ciasteczka innym autorom.
Magdalenki są wypiekane w charakterystycznych foremkach w kształcie muszelek, to właśnie delikatny smak oraz ten kształt są ich znakiem rozpoznawczym. Do wykonania podstawowego przepisu wystarczy kilka składników, które z pewnością znajdą się w każdej spiżarni/lodówce.
Podstawowymi składnikami z jakich powstaje klasyczna wersja magdalenek są: jajka, mąka, cukier, masło oraz skórka z cytryny oraz opcjonalnie proszek do pieczenia.
Magdalenki mogą być przygotowywane nie tylko w tej klasycznej wersji, można puścić wodze fantazji i próbować nowych dodatków czy smaków, np.:
- ze skórką pomarańczy,
- z makiem,
- z wiórkami kokosowymi,
- Magdalenki-Cappucino – z dodatkiem kakao oraz kawy rozpuszczalnej w proszku,
Bez względu na to jaki rodzaj magdalenek zdecydujemy się upiec każde będą świetnym dodatkiem do herbaty lub kawy.
Dowiedz się więcej na temat magdalenek >>>
Magdalenki – królewskie ciastka?
Kilka słów na temat popularnych ciasteczek - magdalenek. Czy ich powstanie związane jest z królewskim dworem?
ocena: 3/5 głosów: 2