Wbrew pozorom dobry rosół nie jest tak łatwo ugotować. Przygotowanie go wymaga sporo cierpliwości i czasu. Do przygotowania dobrego rosołu potrzebujemy oczywiście dobrego mięsa i zdrowych warzyw. Rosół może być czysto drobiowy lub z dodatkiem wołowiny.
Jeśli chodzi o drób to możemy użyć:
- kury
- kaczki
- gęsi
- gołębia
z wołowiny najlepsza będzie:
- pręga
- szponder goleń
- antrykot
Warzywa jakie muszą znaleźć się w dobrym rosole to:
- marchew
- seler
- por lub cebula
- pietruszka
- czasami dodaje się buraka dla ładniejszego koloru a także świeżą kapustę
- można dodać lubczyk, liść laurowy czy ziele angielskie
Przygotowując rosół ważne jest aby mięso było dobrze umyte. Zalewamy je wtedy zimną wodą. Gdy mięso jest lekko podgotowane dodajemy warzywa i przyprawy. Gotujemy rosół na bardzo maleńkim ogniu, tak aby tylko jak to mówią "pyrkał". Czas gotowania rosołu to co najmniej 2,5 godziny. Rosół musi nabrać swojej mocy właśnie długim gotowaniem na maleńkim ogniu.
Dawniej zbierało się burzyny, ale teraz już się tego nie stosuje. To przecież ścięte białko, które choć nie wygląda pięknie, to nadaje rosołowi smaku. Burzyny i tak opadną na dno garnka ale jeśli chcemy, to możemy gotowy rosół przecedzić.
Jeśli zdarzy nam się, że rosół zmętnieje, bo za mocno się gotował, można go uratować wlewając szklankę lodowatej wody lub sklarować białkiem ubitym na pianę. Taką pianę wykłada się na rosół, zagotowuje i odstawia na maleńki ogień aby pianka zebrała nieczystości. Powstały w ten sposób rosół musimy potem koniecznie przecedzić, najlepiej przez czystą ściereczkę.
Do pysznego, aromatycznego rosołu koniecznie musimy zrobić makaron. W sklepach można kupić dobre makarony, ale co domowe to wiadomo - zawsze najlepsze.
Na taki super dobry makaron będziemy potrzebowali : dobrej mąki pszennej i jajek, najlepiej wiejskich. Na 100 g maki dajemy 1 duże jajko oraz do całości składników odrobinę soli. Z maki, jajek i soli zagniatamy ciasto, wałkujemy, podsypujemy mąką i kroimy wedle uznania. Gotowy makaron lekko osuszamy i gotujemy w dużej ilości osolonej wody. Odcedzamy makaron, nakładamy na talerze i nalewamy pyszny gorący rosół.
Smacznego!
Sprawdź jak przygotować rosół w wersji orientalnej! >>>
Nina W.
zewa
:)