Makaron spaghetti

Wszystko o makaronie spaghetti.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Makaron spaghetti
Makaron spaghetti - jest to włoski makaron w kształcie długich (ok 25 cm), grubych nitek. Ten rodzaj makaronu zazwyczaj podaje się z różnego rodzaju sosami (Bolognese, Napoli, Carbonara) oraz mięsem mielonym, boczkiem i innymi dodatkami. Może być serwowany zarówno na ciepło jak i na zimno.

Makaron wytwarza się z mąki z pszenicy durum lub mąki białej. Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente czyli lekko twarde, ale oczywiści nie surowe. Danie z makaronem spaghetti je się łyżką i widelcem. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu). Następnie gotuje przez 6-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje.

Najczęstszym błędem przy gotowaniu tego makaronu jest jego nadmierne rozgotowanie.Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.