Spaghetti z sosem pomidorowym to zupełnie inna potrawa, niż np muszelki z tym samym sosem. Dlatego oryginalne włoskie nazwy zwykle zawierają nazwę makaronu, jaki należy użyć. I tak np lumache ai broccoli (ślimaki z brokułami), farfalle primavera (kokardki wiosenne) itp.
Trudno byłoby się w tym połapać, gdyby nie prosta zasada: z krótkimi makaronami o różnych kształtach lepiej wiążą się sosy o płynnej konsystencji, a długi i gładki makaron lepiej połączy się z sosami bardziej zawiesistymi. No i rzecz jasna - makaron nie powinien pływać w sosie, a jedynie być nim pokryty. Dla bardziej zaawansowanych kucharzy podam parę konkretnych przykładów: Sosy pomidorowe najlepiej pasują do makaronu typu spaghetti i spaghetti lunghi, z boczkiem, mięsem lub rybami dobrze smakują nacinane pióra penne rigate, sosy warzywne dobrze komponują się z makaronem casarecce, do sosów serowo ziołowych i do carbonary idealne są fusilli (świderki), farfalle (kokardki) są doskonałe do lekkich sosów z masła, oliwy, czosnku- idealne do sałatek, a z ciężkimi sosami warzywnymi lub mięsnymi najlepiej zestawiać mezze penne tricolore (pióra nacinane 3-kolorowe).
I tak można by było długo wymieniać przykłady, ale najważniejsze, żeby nam po prostu smakowało! Pamiętajcie, ze makaron poprawia nastrój i podnosi energię. Może właśnie z jego powodu tyle mówi się o włoskim temperamencie...? ;) Arrivederci!
Trudno byłoby się w tym połapać, gdyby nie prosta zasada: z krótkimi makaronami o różnych kształtach lepiej wiążą się sosy o płynnej konsystencji, a długi i gładki makaron lepiej połączy się z sosami bardziej zawiesistymi. No i rzecz jasna - makaron nie powinien pływać w sosie, a jedynie być nim pokryty. Dla bardziej zaawansowanych kucharzy podam parę konkretnych przykładów: Sosy pomidorowe najlepiej pasują do makaronu typu spaghetti i spaghetti lunghi, z boczkiem, mięsem lub rybami dobrze smakują nacinane pióra penne rigate, sosy warzywne dobrze komponują się z makaronem casarecce, do sosów serowo ziołowych i do carbonary idealne są fusilli (świderki), farfalle (kokardki) są doskonałe do lekkich sosów z masła, oliwy, czosnku- idealne do sałatek, a z ciężkimi sosami warzywnymi lub mięsnymi najlepiej zestawiać mezze penne tricolore (pióra nacinane 3-kolorowe).
I tak można by było długo wymieniać przykłady, ale najważniejsze, żeby nam po prostu smakowało! Pamiętajcie, ze makaron poprawia nastrój i podnosi energię. Może właśnie z jego powodu tyle mówi się o włoskim temperamencie...? ;) Arrivederci!