Makaron w kuchni włoskiej

Spaghetti, penne czy ravioli? Kuchnia włoska słynie z makaronów. Dowiedz się o nich więcej.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Makaron w kuchni włoskiej
 Włosi uwielbiają jeść makarony. Nie wymagają one nawet specjalnych dodatków, by były smacznym daniem. Niekiedy wystarczy odrobina ziół, oliwy z oliwek i gotowe. W kuchni włoskiej rozróżnia się kilka rodzajów makaronów. Oto krótki przewodnik po nich.
 
Spaghetti
Bodajże najpopularniejszy rodzaj makaronu, który może mieć długość nawet 50 centymetrów. Produkowane są na terenie całych Włoch.
 
Ten rodzaj makaronu idealnie komponuje się z przeróżnymi sosami. Idealny będzie ten z dodatkiem mięsa mielonego i pomidorów lub po prostu oliwa z oliwek z ziołami, w tym z czosnkiem. Co ciekawe, spaghetti podawać można również z małżami.
 
Bucatini
Wygląda tak, jak spaghetti. Te dwa rodzaje makaronów odróżnia jedynie to, że bucatini ma w środku niewielki kanalik.
 
Podawać można go z przeróżnymi sosami. Szczególnie polecany jest carbonara.
 
Conchiglie
To makaron w kształcie muszelek, które mają karbowaną powierzchnię. Dzięki czemu idealnie nadaje się do sosów. W sprzedaży dostępne są różne rozmiary conchiglie. Te największe muszle można wzbogacić o farsz.
 
Rigatoni
Makaron ten wygląda jak rurki. Podawany jest z gęstymi sosami. Można go również dodać do zapiekanek makaronowych.
 
Penne rigate
Kolejny rodzaj makaronu, który wyglądem przypomina rurki. Podobnie jak rigatoni, podaje się go z gęstymi sosami.
 
Pastina
Malutkie makaroniki o przeróżnych kształtach. Pastinę dodaje się do zup.
 
Fusilli
Ten makaron nazywany jest również „świderkami”. Podaje się go z gęstymi sosami – pomidorowym lub mięsnym. W Polsce często dodaje się „świderki” do zup.
 
Orecchiette
Powszechnie znane jako „uszka”. Makaron ten dobrze komponuje się z sosami.
 
Ravioli
Do tego makaronu dodaje się farsz. Małe ravioli jest dodatkiem do zup. Te znacznie większe podaje się z sosami, jak również z masłem.
 
Lasagne
Tak nazywa się płat makaronu, który wykorzystuje się do przygotowania potrawy powszechnie znanej właśnie jako lasagne. Poza tym na ten rodzaj makaronu można położyć farsz, a następnie zwijać w roladki.
 
Fettuccine
Długie wstążki makaronu, które najczęściej podaje się z delikatnymi sosami.
 
Pizzoccheri
Jest to gruby makaron, który wytwarza się z połączenia mąki gryczanej z pszenną. Najczęściej pizzoccheri wykorzystuje się do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej z dodatkiem m.in. sera, ziół.
 
Pappardelle
Szerokie, długie wstążki makaronu. Poleca się je jako dodatek do gęsi, kaczek oraz zawiesistych, gęstych sosów.
 
Tortellini
Makaron podobny do „uszek”, który zawsze zawiera farsz.