Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Makowe zawijańce z bakaliami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pyszne drożdżowe ślimaczki z masą makową i bakaliami.

Makowe zawijańce z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowe zawijańce z bakaliami

 

 

Sposób przygotowania:

Makowe zawijańce z bakaliami
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Dodajemy 2 łyżeczki mąki i 2 łyżeczki cukru, mieszamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Mak około 30 minut zaparzamy we wrzątku. Odcedzamy na sitku i mielimy 3x. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, migdały oraz rodzynki. Wbijamy jajko, wsypujemy cukier. Wlewamy rozpuszczoną margarynę. Dodajemy do smaku olejek migdałowy. Dokładnie całość mieszamy. Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkowujemy je tworząc prostokąt o wymiarach około 50x30cm. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy w rulon. Następnie rulonik kroimy na kawałki o grubości 2cm. Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. Gdy nasze zawijańce przestygną polewamy je rozpuszczoną na kąpieli wodnej białą czekoladą.
Makowe zawijańce z bakaliami
Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy rozczyn, jajko, cukier, sól oraz rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Makowe zawijańce z bakaliami
Mak mielimy. Do zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, migdały oraz rodzynki. Wbijamy jajko, wsypujemy cukier. Wlewamy rozpuszczoną margarynę. Dodajemy do smaku olejek migdałowy. Dokładnie całość mieszamy.
Makowe zawijańce z bakaliami
Gdy ciasto podwoi swą objętość rozwałkowujemy je tworząc prostokąt o wymiarach około 50x30cm. Na cieście rozsmarowujemy masę makową. Zwijamy w rulon.
Makowe zawijańce z bakaliami
Następnie rulonik kroimy na kawałki o grubości 2cm. Kawałki ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni.