Mangalica - w oryginalnej węgierskiej pisowni, w UK pisane jako Mangalitza a w USA Mangalitsa, jest to rasa świń z długim futerkiem podobnym to owczego. Należy do europejskiego nieudoskonalonego gatunku, który pochodzi bezpośrednio od dzików. Był jeszcze tylko jeden inny gatunek świń długowłosych, już wymarły na początku lat 1970-tych, angielskie Lincolnshire Curly Coat. Mangalice były hodowane głównie na smalec tak więc zwierzęta były duże i tłuste ale ponieważ popyt na smalec zmalał uważa się je za gatunek rzadki.
Są trzy rasy Mangalicy: Blonde (blond), Swallow-bellied (brzuch w kolorze jaskółczym) i Red (czerwony/rudy). Wszystkie trzy mają takie samo zachowanie; różnią się tylko kolorem. Blonde Mangalica jest blond, Mangalica jaskółcza jest czarna z brzuchem w kolorze kremowym a Mangalica czerwona jest ruda.
Blond Mangalica powstała te starszych typów świń węgierskich (Bakonyi i Szalontai) skrzyżowanych z węgierskim dzikiem w 1833 roku. Nowy tłusty szybko rosnący wieprz nie wymagał specjalnej opieki tak więc był bardzo popularny na Węgrzech. W 1927 r. powstało Krajowe Stowarzyszenie Hodowców Mangalicy (Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete) którego celem było ulepszenie tej rasy.
Mangalica była najważniejszą rasą świń hodowanych w tym regionie (Węgry i kraje okoliczne) do r. 1950 ale od tamtej pory popularność ich zaczęła maleć, gdy nastąpił rozwój chłodnictwa i wzrósł dostęp do żywności z dalszych krajów.
W czasach dzisiejszych trzymanie Mangalicy to popularne hobby. Na Węgrzech mięso jest łatwe do nabycia, jest tam ponad 7 tysięcy macior dających ok. 60 tysięcy prosiaczków rocznie, które przychodzą na świat udekorowane w paski jak dziki.
W marcu 2006 r. 17 Mangalic zaimportowano z Austrii do UK, zostały one zarejestrowane w British Pig Assosiation i rodowody są utrzymywane w książkach BPA. 3 świnki są w skrzydle tropikalnym zoo w Essex.
Mangalica w kolorze jaskółczym brzucha to skrzyżowanie Mangalicy blond z czarną - rasą już wymarłą. W r. 2007 24 Mangalice jaskółcze zostały zaimportowane do USA przez amerykańską firmę Wooly Pigs a w r. 2010 firma Pure Mangalitsa zaimportowała pierwsze Mangalice blond do USA. Mangalica czerwona to mieszanka Mangalicy blond z rasą Szalonta. Inne rasy (black, wolf, baris) już wymarły jako czyste rasy.
Mangalica produkuje zbyt mało chudego mięsa tak więc była ona stopniowo zastępowana nowocześniejszymi gatunkami świń. Głównym produktem jest kiełbasa, duszona wieprzowina jest również podawana z kiszoną kapustą, ziemniakami i nadziewaną papryką. Farmerzy produkują też wędzone szynki. Mięso ma mocny smak i jest tłuste dlatego młode prosiaczki na mięso są bardziej pożądane.
Nazwę Mangalica utworzył Vuk Karadžić, serbski myśliciel, pisarz i uczony żyjący w XIX wieku połączeniem staroniemieckiego słowa mangh (hybryda, krzyżówka) ze słowiańską końcówką -ica.
Są trzy rasy Mangalicy: Blonde (blond), Swallow-bellied (brzuch w kolorze jaskółczym) i Red (czerwony/rudy). Wszystkie trzy mają takie samo zachowanie; różnią się tylko kolorem. Blonde Mangalica jest blond, Mangalica jaskółcza jest czarna z brzuchem w kolorze kremowym a Mangalica czerwona jest ruda.
Blond Mangalica powstała te starszych typów świń węgierskich (Bakonyi i Szalontai) skrzyżowanych z węgierskim dzikiem w 1833 roku. Nowy tłusty szybko rosnący wieprz nie wymagał specjalnej opieki tak więc był bardzo popularny na Węgrzech. W 1927 r. powstało Krajowe Stowarzyszenie Hodowców Mangalicy (Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete) którego celem było ulepszenie tej rasy.
Mangalica była najważniejszą rasą świń hodowanych w tym regionie (Węgry i kraje okoliczne) do r. 1950 ale od tamtej pory popularność ich zaczęła maleć, gdy nastąpił rozwój chłodnictwa i wzrósł dostęp do żywności z dalszych krajów.
W czasach dzisiejszych trzymanie Mangalicy to popularne hobby. Na Węgrzech mięso jest łatwe do nabycia, jest tam ponad 7 tysięcy macior dających ok. 60 tysięcy prosiaczków rocznie, które przychodzą na świat udekorowane w paski jak dziki.
W marcu 2006 r. 17 Mangalic zaimportowano z Austrii do UK, zostały one zarejestrowane w British Pig Assosiation i rodowody są utrzymywane w książkach BPA. 3 świnki są w skrzydle tropikalnym zoo w Essex.
Mangalica w kolorze jaskółczym brzucha to skrzyżowanie Mangalicy blond z czarną - rasą już wymarłą. W r. 2007 24 Mangalice jaskółcze zostały zaimportowane do USA przez amerykańską firmę Wooly Pigs a w r. 2010 firma Pure Mangalitsa zaimportowała pierwsze Mangalice blond do USA. Mangalica czerwona to mieszanka Mangalicy blond z rasą Szalonta. Inne rasy (black, wolf, baris) już wymarły jako czyste rasy.
Mangalica produkuje zbyt mało chudego mięsa tak więc była ona stopniowo zastępowana nowocześniejszymi gatunkami świń. Głównym produktem jest kiełbasa, duszona wieprzowina jest również podawana z kiszoną kapustą, ziemniakami i nadziewaną papryką. Farmerzy produkują też wędzone szynki. Mięso ma mocny smak i jest tłuste dlatego młode prosiaczki na mięso są bardziej pożądane.
Nazwę Mangalica utworzył Vuk Karadžić, serbski myśliciel, pisarz i uczony żyjący w XIX wieku połączeniem staroniemieckiego słowa mangh (hybryda, krzyżówka) ze słowiańską końcówką -ica.