Sos do sushi służy do doprawiania ryżu i zawijania listków nori, czyli wodorostów. Do gotowego sushi używa się natomiast sosu sojowego oraz wasabi, który podkreśla smak surowej ryby.
Jak zrobić sos do ryżu sushi
Dressing do sushi podkreśli smak ryżu, nadając mu lekko kwaśny smak. Sos wykonuje się z octu ryżowego, cukru oraz soli. Składniki najlepiej mieszać w małym garnku albo rondlu.
Jak się robi słodki sos do sushi
Słodki sos do sushi służy doprawianiu grillowanego węgorza Unagi (podawanego najczęściej na rolce ryżu owiniętej morską algą). Do jego wykonania potrzeba: kości węgorza, sosu sojowego, wina ryżowego oraz cukru.
Jak zrobić sos do ryżu sushi
Dressing do sushi podkreśli smak ryżu, nadając mu lekko kwaśny smak. Sos wykonuje się z octu ryżowego, cukru oraz soli. Składniki najlepiej mieszać w małym garnku albo rondlu.
- Do małego garnka wlej ocet ryżowy.
- Dodaj cukier i sól.
- Gotuj na małym ogniu, aż składniki połączą się ze sobą.
- Poczekaj, aż dressing do sushi ostygnie.
- Dopraw sosem ryż.
Jak się robi słodki sos do sushi
Słodki sos do sushi służy doprawianiu grillowanego węgorza Unagi (podawanego najczęściej na rolce ryżu owiniętej morską algą). Do jego wykonania potrzeba: kości węgorza, sosu sojowego, wina ryżowego oraz cukru.
- Kości węgorza grilluj do momentu, aż zbrązowieją.
- Wino ryżowe wlej do garnka i doprowadź do wrzenia.
- Dodaj kości, sos sojowy oraz cukier.
- Gotuj, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą, a płyn lekko zgęstnieje.
- Odcedź kości na sitku.
- Zamieszaj sos.